Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 18.7. 2019

19. 7. 2019 | Agris

Většina bioproduktů se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech

Většina bio ovoce a bio zeleniny se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech, zatímco u standardních výrobků je podíl mnohem menší. Švýcarská organizace pro ochranu spotřebitelů zjistila, že v plastu se prodává 84 procent organicky pěstovaného ovoce a zeleniny, v případě konvenční produkce je to 44 procent.

Více cukru, méně masa, horší éčka. Podívejte se, jak se liší potraviny napříč Evropou

Kvalita potravin se v rámci Evropské unie nedělí na Západ a Východ. Jejich složení přesto není ve všech zemích zcela totožné - výrobci se přitom často s oblibou odkazují hlavně na rozdílné chutě zákazníků. Vyplynulo to z nedávno zveřejněné studie, kterou si Evropská komise nechala vypracovat.

Kávový byznys je v krizi. Vypěstovat zrna se ziskem se daří jen stěží

Cena kávy jako suroviny klesá a vypěstovat a se ziskem prodat kávová zrna je pro zemědělce čím dál, tím složitější. Mnozí z nich tak toto odvětví opouští. Dát si espresso nebo latté přitom už i tak vyjde na víc než v předchozích letech. Průměrný americký piják kávy zaplatí v letošním roce za latté okolo pěti dolarů.

Letos bude možné poprvé koupit český mák s potvrzením původu

Po letošní sklizni budou moci spotřebitelé poprvé koupit český mák s novou cechovní normou - mák získal pečeť České cechovní normy. Nechal ji zapsat Spolek Český modrý mák, aby komoditu ochránil před pančováním ze zahraničí. Norma platí pro konkrétní modrosemenné odrůdy, které splňují kritéria potravinářského máku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 19. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:32