Kvůli víkendovému vedru platí pro část Česka výstrahy. Teploměr ukáže přes třicet

Slunečný a horký víkend slibují po deštivém pátku meteorologové. Nejtepleji bude na severovýchodě Čech a na jižní Moravě, kde vyhlásil Český hydrometeorologický ústav kvůli vysokým teplotám i výstrahy. Teploty nad třicet stupňů nepřekazí ani studená fronta od západu, která v pátek přinesla i trochu deště. Typicky letní teploty mají být i příští týden.

Zatímco v pátek ráno byla při pohledu z okna na řadě míst Česka zatažená obloha, o víkendu by se mělo vyjasnit. Poslední pracovní den týdne byl zamračený kvůli okluzní frontě, která přinesla především odpoledne také přeháňky i bouřky, které postupují na východ. Nejsilnější byly na Vysočině. „Na většině území srážkové úhrny nepřesáhly deset litrů vody na metr čtvereční,“ uvedl meteorolog Michal Žák.

Horká sobota vyžene teploty až na 32 stupňů

Pršet by mohlo i v neděli. Zato v sobotu bude většinou polojasno a hlavně výrazně tepleji než pátečních 23 až 28 stupňů. ČHMÚ vydal výstrahu kvůli očekávaným teplotám nad 31 stupňů, která se týká Ústeckého kraje, Prahy, severní části Středočeského kraje, jižní části Jihomoravského kraje a Uherskohradišťska.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách,“ radí meteorologové pro zvlášť horký den. Výstraha platí od sobotního poledne do 20 hodin.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Nejvyšší teploty, které by měly v sobotu teploměry ukázat, se budou pohybovat mezi 28 a 32 stupni.

V sobotu večer ale přijde od západu studená fronta. V noci bude opět pršet, meteorologové očekávají přeháňky i bouřky, meteorologické modely ale udávají různé varianty, jaké území zasáhnou. „Další přeháňky a bouřky přinese studená fronta během neděle, a to na většinu území,“ avizoval meteorolog.

V Čechách se díky studené frontě v neděli trochu ochladí, na západě Čech by se měly teploty pohybovat kolem 26 stupňů, směrem na východ ale hodnoty porostou a na jihu Moravy či ve Slezsku bude i v neděli 31 stupňů. Počátek týdne opět přinese teploty kolem 30 stupňů nebo ještě výše, chladněji by mělo být na severovýchodě republiky.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Evropu zasáhne další vlna veder

Na teplejší počasí se o víkendu může těšit celá Evropa. Horko by ale nemělo dosáhnout takové intenzity a délky jako na konci června, uvedla s odkazem na meteorology italská agentura ANSA. Vedra zasáhnou mimo jiné Francii, Německo, Rakousko, Británii, Nizozemsko, Španělsko, Itálii a Portugalsko.

Tlaková výše z Afriky se nad Středomořím a nad západní a střední Evropou začne šířit od neděle. Ten den mají teploty na severu a ve střední části Itálie dosáhnout až 35 stupňů. V následujících dnech to bude až o tři stupně více. Od neděle se teplota začne zvyšovat ve Francii a na většině míst se tam do úterý vyšplhá na 35 stupňů. Ve středu a ve čtvrtek mohou teploměry na jihovýchodě země ukázat i 40 stupňů.

Odborníci předpokládají, že horké počasí patrně přetrvá po zbytek léta. „Nynější dlouhodobá předpověď ukazuje, že Evropa bude do konce léta většinou zakoušet mimořádné vedro,“ řekl serveru Euronews klimatolog Michael Mann.