Agris.cz - agrární portál

Jihočeští hygienici zaznamenali 10 nevyhovujících vzorků zmrzlin

22. 7. 2019 | ČTK

Jihočeští hygienici při kontrolách zmrzlin od konce června do těchto dnů evidovali zatím deset nevyhovujících vzorků. Většinou vykazovaly vyšší počet bakterií. V žádném případě nešlo o závažnější nedostatky. Hygienici zatím zkontrolovali v kraji 50 vzorků zmrzlin. ČTK to řekla Dagmar Smitková z jihočeské hygienické stanice.

"Některé drobnější nedostatky odstranili provozovatelé přímo na místě při naší kontrole. Pokud se jednalo o výskyt vyššího počtu bakterií, poukazuje to na fakt, že z různých důvodů není kontrolované místo po hygienické stránce naprosto v pořádku," řekla Smitková. Bakterie mohou pocházet například z ne úplně čistých rukou prodávajícího nebo ze špatně udržovaných přístrojů na výrobu zmrzliny.

Hygienici v Jihočeském kraji při kontrolách zmrzlin letos uložili devět blokových pokut. Provozovatelé v součtu zaplatili 18.000 korun.

Smitková uvedla, že úroveň hygieny v místech, kde se v Jihočeském kraji prodává zmrzlina, zůstává stejná jako v minulých letech. "Ale kontrolujeme také například cukrárny, kde se neprodává jen zmrzlina. V takových případech její vzorky třeba neodebíráme a zaměříme se na jiné věci," uvedla Smitková.


Zdroj: ČTK, 22. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:40