Agris.cz - agrární portál

Kolumbie i další země regionu se obávají choroby banánovníků

22. 7. 2019 | ČTK

Několik zemí Latinské Ameriky vyhlásilo fytosanitární pohotovost v obavě z rozšíření choroby, která ohrožuje banánovníky. Učinily tak poté, co houbovitá plíseň postihla jednu plantáž v Kolumbii u hranic s Venezuelou. Zatím není potvrzeno, že jde o obávanou variantu takzvané panamské nemoci, která v minulosti zlikvidovala ve světě celý jeden druh banánů. Informoval o tom deník El País.

"Riziko této nemoci je potřeba brát velmi vážně, rychle se totiž šíří a v půdě přežívá až třicet let," uvedl kolumbijský ministr zemědělství Andrés Valencia, který se už kvůli tomu sešel se zástupci banánového průmyslu i s prezidentem země Ivánem Duquem.

Valencia nicméně připomněl, že tato nemoc banánovníků nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro lidi. Pokud se ale rozšíří, může postihnout jen v Kolumbii skoro milion lidí, kteří se produkcí banánů živí. Kolumbie je šestým největším exportérem této plodiny, takže případná tamní epidemie by měla vliv i na světové ceny banánů.

Kolumbijské úřady zatím čekají na vyhodnocení vzorků, které poslaly do Nizozemska. Výsledky by měly být v srpnu. Už nyní ale provádí Kolumbie fytosanitární kontroly na hranicích, v přístavech i na letištích.

Opatření už přijaly i další země regionu, včetně Ekvádoru, který je největším vývozcem banánů na světě a kde je na produkci banánů závislá skoro pětina ekonomicky aktivní populace. Tento týden mají do Ekvádoru přijet i experti regionální zemědělské organizace Oirsa. V 60. letech minulého století tam totiž tato plíseň zdevastovala rozsáhlé plantáže.

Kontroly zavedly také Guatemala, Panama a Salvador.

Houbovitá plíseň fusarium R4T je mutací takzvané panamské choroby, která se u banánů objevila koncem 19. století v Panamě a v polovině minulého století prakticky zničila oblíbený druh banánů Gros Michel. Před 30 lety se choroba poprvé objevila na Tchaj-wanu a šířila se v Asii i Africe.

Kolumbijské úřady vyšetřují možnost, že se plíseň nyní do Kolumbie dostala z Venezuely, která se potýká s ekonomickou krizí a kde tamní vláda fytosanitární kontroly zřejmě neprovádí. "Migrace z Venezuely nám v tomto smyslu způsobila už jiné problémy," uvedl kolumbijský ministr zemědělství Valencia. Dodal, že například v roce 2018 řešili v pohraničí slintavku a kulhavku skotu.

nob mik


Zdroj: ČTK, 22. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 23:12