Agris.cz - agrární portál

Obě z pražských nelegálních bouráren dostaly půlmilionovou pokutu

30. 7. 2019 | ČTK

Každá z obou nelegálních provozoven na zpracování masa, které na konci zimy odhalili veterináři v Praze, má uloženou půlmilionovou pokutu. ČTK to dnes řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Pokuty podle něj nejsou exemplárním trestem, ale měly by odradit jiné provozovatele od nelegálního zpracovávání masa. Maximální výše pokuty za tento i další prohřešky, které veterináři při kontrole zjistili, mohla být až 50 milionů Kč pro každou. Rozhodnutí není pravomocné, provozovatelé těchto tzv. bouráren se proti rozhodnutí veterinářů můžou odvolat. Veterináři v celé ČR loni pravomocně uložili pokuty za 26,7 milionu korun.

První tzv. bourárnu odhalili veterinární inspektoři spolu s celníky a policií v únoru v pražském Bohdalci. Na místě zajistili skoro 1200 kilogramů hovězího masa bez dokladů a značení. Druhou pak v březnu ve Štěrboholích. Provozovatel dokázal prokázat původ masa, neměl ale povolení k provozu. O to sice před tím zažádal, ale ještě jej nedostal. Ve skladu bylo přes 2,5 tuny hovězího masa.

Semerád upozornil, že v první bourárně nemohla SVS vykonávat veterinární dozor, ve druhé pak bylo velké množství masa. "Do budoucna budeme sankcionovat mnohem více," dodal ředitel. Ani jedna z firem se podle něj proti pokutě zatím neodvolala.

Ředitel pak nemohl vyloučit, že se v ČR nenachází jiné nelegální provozy. Veterináři se ale podle něj snaží kontrolovat například výpadky nucených porážek ze schválených jatek, porovnávají pak seznamy hospodářství, která v minulosti na jatka maso dodávala a následně přestala. Zjišťují pak, zda nezačala maso dodávat právě na černý trh. Kontrolují také firmy, které nahlásily více než pět porážek mimo jatky.

Nelegální bourárny vyvolaly i mezinárodní ohlas. Informaci o jedné z nich využil v březnové argumentaci také polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski, podle kterého to, že se v ČR nacházejí nelegální sklady s masem, svědčí o tom, jak je český dozor "schopný". České ministerstvo zemědělství tehdy zareagovalo replikou, že Ardanowski se snaží odvrátit pozornost od systémového problému se selháním veterinárního dozoru v Polsku. Tehdy se totiž řešila mimořádná veterinární opatření, která platila do konce března. Spustil je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

drh mha


Zdroj: ČTK, 30. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 10:58