Agris.cz - agrární portál

Nestátním vlastníkům lesů chce Ministerstvo zemědělství poskytnout až 2,5 miliardy na zvládnutí následků kůrovcové kalamity

31. 7. 2019 | MZe ČR

Celkem až 2,5 miliardy korun plánuje Ministerstvo zemědělství (MZe) vyplatit nestátním vlastníkům lesů na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích. Nový dotační program dnes schválila vláda, pro letošní rok na něj uvolní 1,5 miliardy korun. Dle objemu přijatých žádostí chce MZe jednat o uvolnění další miliardy na začátku příštího roku. Podporu ještě musí notifikovat Evropská komise.

„Ceny jehličnatého dříví z kalamitních těžeb se za poslední dva roky výrazně propadly. Vlastníci lesů proto nemají peníze na obnovu lesa a následnou péči o něj, dotace by jim tak měla částečně dorovnat ztráty, aby měli dostatek financí nutných na zajištění řádné péče o les. Není určená na těžební náklady a nemůže být řeč ani o příspěvku k tvorbě zisku,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

I přes výrazný pokles ceny dříví musí vlastníci lesa dle zákona nadále napadené stromy těžit, a to kvůli ochraně lesa před dalším šířením škůdců. Lesní hospodářství tak v současnosti ztrácí schopnost samofinancovatelnosti, což bude mít dopad na produkční i mimoprodukční funkce lesa (zejména hrozí vysychání a oteplování krajiny, zvýšení eroze půdy nebo ztráta prostředí a podmínek pro volnočasové aktivity společnosti). Tomu chce navrhovaná podpora předejít včasným poskytnutím finanční kompenzace.

V letošním roce plánuje MZe v první etapě vlastníkům lesů vyplatit 1,5 miliardy korun. Žádosti o dotaci se začnou přijímat bezprostředně poté, co nabyde účinnosti vládní novela lesního zákona, což by mohlo být na konci října letošního roku. Dle objemu přijatých žádostí je MZe připraveno s vládou jednat o uvolnění další až jedné miliardy korun, kterou by vlastníkům lesů proplatilo v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Pro zachování stávajících lesů a rychlou obnovu poškozených lesů jsem navrhl tuto dotaci jako víceletou. Jen díky tomu budou vlastníci lesů schopni čelit současné kalamitě a jejím následkům. Částka, kterou na podporu uvolníme, je nepoměrně nižší, než by byly celospolečenské dopady škod, které kalamita na lesích způsobí,“ uvedl ministr Toman.   

Objem dříví ze všech kalamitních těžeb v roce 2018 činil 23 milionů m3, z toho je 13 milionů m3 kůrovcového dříví (dvojnásobek v porovnání s rokem 2017). V letošním roce se předpokládá minimálně stejný objem. Kůrovcová kalamita by tak mohla nově zasáhnout až 50 tisíc hektarů lesa, tedy 2 % z celkové rozlohy lesů v České republice.

Pro vlastníky lesů poskytuje MZe také další podpory. Letos se navýšila podpora hospodaření v lesích na 1,15 miliardy korun. Pro vlastníky lesů jsou určeny také zvýhodněné úvěry od Podpůrného garančního a rolnického lesního fondu. Aktuálně proběhl příjem žádostí v rámci programu na investiční úvěry do lesnictví v celkovém objemu 210 milionů korun. Vzhledem k velkému zájmu zvažuje MZe prostředky v tomto programu navýšit. Na podzim letošního roku bude v rámci plánovaného 8. kola Programu rozvoje venkova na investice související s hospodařením v lesích připraveno přibližně 500 milionů korun. Celkově tedy podpora pro vlastníky lesů přesáhne v letošním roce 4 miliardy korun.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 31. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:38