Agris.cz - agrární portál

Bramborářům na Vysočině by k lepšímu výnosu pomohly deště

1. 8. 2019 | ČTK

Pěstitelům brambor na Vysočině ještě mohou pomoci k lepší úrodě deště. Dopady sucha se liší místo od místa, porostům ale zase neškodí plíseň. Zatím to vypadá spíš na průměrný výnos. Žádné rekordy v této sezoně prozatím neočekáváme, řekl ČTK předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček na dnešním odborném semináři v Havlíčkově Borové. Na Vysočině je třetina bramborových polí v Česku, sklizeň začne přibližně za měsíc.

I pro bramboráře podle Králíčka představuje největší problém sucho. V poslední době trochu pršelo, ale dešťové srážky byly regionálně rozdílné. "Uvidíme, jestli se v dalších dnech ještě situace změní a bude třeba naděje na nějaký lepší výsledek," řekl předseda svazu. Deště sice už moc nepomohou dozrávajícím odrůdám brambor, ale u těch později sklízených by se ještě výsledky vylepšit mohly.

Na Vysočině podle Českého statistického úřadu letos brambory rostou na 7721 hektarech polí. V Česku jimi zemědělci osázeli 22.890 hektarů, prakticky stejně jako loni. Sklizeň raných brambor pěstovaných v Polabí a na jižní Moravě začala ve druhé polovině května. V Polabí jsou podle Králíčka hektarové výnosy na slušné úrovni, pohybují se mezi 25 až 30 tunami. Pěstitelé dostávají za nové brambory dobře zaplaceno, protože farmářské ceny nesrážel doprodej hlíz z loňské sklizně, která byla slabší.

Na začátku letošní sklizně dostávali pěstitelé za kilogram brambor i kolem 15 korun, teď se podle předsedy svazu farmářské ceny pohybují mezi sedmi až devíti korunami, podle způsobu prodeje. "U nás se obchoduje téměř ze sta procent s domácí produkcí," uvedl. Dovoz se nevyplácí, sucho škodí i v jiných evropských regionech. V Německu je podle Králíčka teď farmářská cena brambor asi 12 korun, v Rakousku deset.

Vzhledem k situaci v celé Evropě budou ceny českých brambor klesat pozvolna, předpokládá Králíček. "Počítáme s tím, že v letošním roce, na rozdíl od jiných let, by mohli mít dobrou cenu i pěstitelé na Vysočině, kteří začnou sklízet začátkem září," řekl.

Na malých polních parcelách u Havlíčkovy Borové si dnes pěstitelé prohlédli první výsledky více než 200 odrůd brambor od deseti firem, které v Česku obchodují s bramborovou sadbou. Tamní zemědělská společnost je pokusně nasázela 24. rokem.

vst jpt


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 15:54