Agris.cz - agrární portál

Zemědělec z Osoblažska: Vinou sucha se budeme muset uskrovnit

1. 8. 2019 | ČTK

Sucho a částečně i přemnožení hlodavci decimují úrodu zemědělských plodin na Osoblažsku. Farmář ze Slezských Pavlovic Pavel Müller ČTK řekl, že se vinou nižších výnosů bude muset uskrovnit. Například se obává toho, že bude mít méně peněz na hnojiva.

Podle Müllera se letos výrazně projevuje deficit srážek z minulých let a suchý je i letošní rok. "U nás už dva měsíce pořádně nepršelo. Je to hrůza," řekl ČTK zemědělec. Se svými syny hospodaří na 100 hektarech. Pěstují pšenici, řepku, cukrovou řepu a brambory. U prvních dvou plodin už ví, že oproti běžným výnosům bude letos výrazně ztrácet.

"Sucho nás hodně poznamenalo, tak nízké výnosy si nepamatuju. Rapidní pokles jsem zaznamenal u řepky. Běžně jsme mívali výnos tři, někdy i čtyři tuny z hektaru. Letos kolem dvou. Když se někdo dostal na 2,5, bylo to hodně," řekl farmář. Dodal, že sklizená plodina je navíc hodně suchá, obsahuje málo olejnatých látek, a i proto se bude vykupovat pravděpodobně za nižší ceny.

Problémy Müller zaznamenal i při sklizni pšenice. Urodila se v horší kvalitě a je jí méně. Je možné, že pro potravinářský průmysl nebude využitelná. "U pšenice máme pokles až tři tuny. Někdy byly výnosy až osm tun, letos to je maximálně 5,5 tuny z hektaru," dodal.

Situaci ale podle Müllera může ještě zachránit cukrová řepa. I když ta je zatím oproti minulým letům vinou sucha malá. "Pokud ale bude nyní více pršet, rostliny budou mít více vláhy, je možné, že to cukrovka ještě dožene. Ještě máme čas do října a listopadu," řekl.

Dodal, že vinou suchého počasí a mírné zimy se přemnožili i škodliví hraboši. "Problémy u nás nedělají tak velké jako v jiných regionech, ale jsou. Na některých částech, hlavně okrajích polí, nebylo co sklízet. Budeme se tomu muset věnovat a škůdce trávit," uvedl.

I když je úroda velmi špatná, strach o existenci rodinné farmy zemědělec nemá. Aby špatný rok přežil, nebude potřebovat ani úvěry. "Touto cestou určitě jít nechci. Úvěr ne. Budeme se ale muset uskrovnit, snížit náklady. Třeba na hnojení," zakončil Müller.

dvc hj


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:05