Agris.cz - agrární portál

Svaz: Výroba piva v červnu klesla, přesto jde o dobrý výsledek

7. 8. 2019 | ČTK

Výstav piva v červnu meziročně poklesl o šest procent na 1,86 milionu hektolitrů. Přesto pivovarníci hovoří o úspěchu, loňský rok byl totiž teplotně rekordní, což nahrávalo zvýšené spotřebě, sdělila dnes ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Přestože loňský rok teplotně rekordní byl, letošní červen byl podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření v roce 1775. Celkové výsledky za pololetí svaz zveřejnit odmítl, plánuje komentovat výrobu až za sezonu, která končí srpnem.

"Přestože jsme v červnu meziročně zaznamenali mírný pokles pivní produkce, je třeba brát v potaz skutečnost, že rok 2018 byl pro české pivovarství i díky extrémně dlouhé letní sezóně plné teplotně nadprůměrných dní v mnoha směrech rekordní," uvedla Ferencová. Podle svazu po teplotně nepříznivém květnu na pití piva přišel stejně jako v minulých letech horký červen, který tak byl pro pivovarský obor úspěšný.

Spotřeba tradičních českých ležáků byla podobná jako loni, kdy byla rekordní. Naopak spotřeba výčepních desetistupňových piv meziročně klesla o 12 procent. Z hlediska obalů roste spotřeba tankového piva, neboli piva dováženého do restaurací v cisternách, která se v červnu meziročně zvýšila o 3,5 procenta, naopak spotřeba piva v sudech klesla o 6,5 procenta. Spotřeba čepovaného piva v restauracích se v posledních letech každoročně snižuje.

Spotřeba piva v PET lahvích proti loňskému červnu klesla o 12,5 procenta, naopak se vypilo o 3,5 procenta více piva v plechu. "Pivu v plechovkách patří stále větší podíl na trhu baleného piva právě na úkor PET lahví. Plechovky jsou mezi lidmi v létě oblíbené pro svou lehkost, praktičnost a rychlost vychlazení," dodala ředitelka. Kolem 40 procent spotřeby loni patřilo pivu ve skle, sudové pivo mělo 34procentní podíl, spotřeba piva v plechu dosáhla 11 procent celkového výstavu. Piva v plastech se vypilo 12 procent výstavu, tři procenta pak tankového piva.

Spotřeba piva v minisoudcích v červnu klesla meziročně o 67 procent. "Minisoudky byly hitem loňské extrémně dlouhé a horké letní sezóny, kdy je lidé rádi kupovali na zahradní oslavy. Letos však o ně zatím podobný zájem není," uzavřela.

Tuzemské pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav tak meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Po předloňském poklesu výroby se loni vrátily k růstu. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Tuzemská spotřeba piva se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na obyvatele se tak v ČR loni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více.

Letošní červen byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření v roce 1775. S průměrem 24,5 stupně Celsia byl o dva stupně teplejší než dosud rekordní červen 1811. V rámci celého roku byl letošní červen i třetím nejteplejším měsícem od začátku měření, teplejší byl už jen srpen 1807 a červenec 2006. Loňský rok byl podle údajů z Klementina nejteplejší od začátku měření.

drh mal


Zdroj: ČTK, 7. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:35