Agris.cz - agrární portál

Britští potravináři žádají o výjimky v případě brexitu bez dohody

8. 8. 2019 | ČTK

Pokud Británie opustí Evropskou unii bez dohody, dodávky potravin mohou být narušeny po celé týdny či měsíce, když kvůli průtahům v přístavech budou čerstvé potraviny hnít v kamionech. Uvedla to dnes britská Federace pro potraviny a nápoje (FDF) a na vládu apeluje, aby upustila od některých pravidel hospodářské soutěže, a umožnila tak maloobchodníkům a dodavatelům spolupracovat na zajištění co nejúčinnějšího zásobování země v takové situaci. FDF zároveň opětovně vládu vyzvala, aby vyjasnila scénář brexitu bez dohody.

Podle stávajících pravidel dodavatelé a maloobchodníci nesmějí jednat o dodávkách nebo cenách.

Maloobchodní prodejci, jako je například Tesco, varují, že odchod z Evropské unie bez obchodní dohody by sektoru způsobil obrovské problémy, protože většina čerstvých potravin se dováží a sklady se před Vánoci plní až po střechu.

Před původním termínem brexitu 29. března supermarkety a maloobchodníci spolupracovali s dodavateli na zvýšení zásob sušeného zboží včetně těstovin, balené vody a toaletního papíru. Varovali však, že čerstvé ovoce a zeleninu, které se musí spotřebovat do několika dní, nelze skladovat a že celní kontroly v největším britském přístavu Doveru by mohly vést ke zpoždění dodávek. Snažili se také prověřit alternativní trasy.

"Potravinářský sektor má absolutně jasno v tom, že brexit bez dohody je pro něj katastrofou," řekl šéf FDF Tim Rycroft. Poukázal na to, že výpadky budou do jisté míry náhodné, bude záležet na tom, jaké kamiony projedou a jaké ne. "Myslíme si, že bude docházet k vážnému narušení zásobování a bude to trvat týdny nebo měsíce po našem odchodu z EU," dodal Rycroft.

Sektor už opakovaně žádal vládu o záruky, že regulátor nebude firmy pokutovat za porušování hospodářské soutěže. "Dojde-li k brexitu bez dohody a vláda bude chtít, aby potravinářský řetězec spolupracoval na řešení výpadků, aby rozhodoval jaké zásilky upřednostnit, pak bude muset dát pevné a neměnné písemné ujištění, že konkurenční zákon nebude na tato jednání striktně uplatňován," prohlásil Rycroft.

Zastánci brexitu říkají, že v případě odchodu bez dohody mohou krátkodobé výpadky nastat, ale že Británii prospěje, když se osvobodí od experimentu integrace, který je odsouzen k zániku a který způsobil, že Evropa zaostává za Čínou a Spojenými státy, napsala agentura Reuters.

pat hej


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:32