Agris.cz - agrární portál

Uniles z Agrofertu se loni dostal ze ztráty do zisku 16,5 mil. Kč

13. 8. 2019 | ČTK

Těžařská společnost Uniles z koncernu Agrofert se loni dostala do zisku 16,5 milionu korun po předloňské ztrátě 21,6 milionu. Výnosy firmy stouply o 4,2 procenta na 2,3 miliardy korun. Podnik to uvedl v výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Skoro 70 procent výnosů firma utržila loni za dříví, 28 procent za lesnické práce, zbytek za řezivo a ostatní tržby.

"Po propadu ve výsledcích hospodaření v roce 2017, způsobených především selháním valorizačních mechanismů upravujících nákupní ceny dříví v rámci smluvních vztahů se státním podnikem Lesy ČR, se hospodaření společnosti vrátilo v roce 2018 do standardních hodnot," uvedla v dokumentu firma.

"Aktivita společnosti, měřená jejím obratem, v roce 2018 zaznamenala proti předchozímu roku mírné zvýšení. Důvodem bylo zejména rozšíření struktury zakázek pro veřejné zadavatele, a to přes nepříznivý vývoj trhu s dřívím, který se projevil poklesem realizačním cen," napsala společnost. Firma loni vytěžila a zobchodovala 1,2 milionu metrů krychlových dříví.

Společnost loni odprodala zhruba čtvrtinu svých akcií jednomu z největších obchodníků s dřívím Wood & Paper. Tím se podle firmy posílila obchodní spolupráce v prodeji dříví a zajištění odbytu dřeva z lesnických zakázek. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky společnost zatím další prodej akcií neplánuje.

Firma měla loni 11 aktivních provozoven, dvě v Rumburku, po jedné v Chřibské, Rynolticích, Oseku u Duchcova, Mělníku, Lanškrouně, Sušici, Rýmařově, Hanušovicích a Slavkově u Brna. Firma zaměstnávala 287 lidí, meziročně jejich počet vzrostl o 30.

Letošní rok bude pro firmu mimořádný, stejně jako pro celé lesní hospodářství. "Půjde zřejmě o přelomový rok, kdy by měla kulminovat historicky nejrozsáhlejší kalamita vyvolaná změnou klimatu, zejména dlouhodobým suchem," napsala společnost.

"Uniles plánuje pro rok 2019 hospodářský výsledek a obrat stejný jako v roce 2018. Zatím je plán plněn. Hospodářský výsledek bude v černých číslech. Výše těžeb pro rok 2019 plánujeme výrazně vyšší než v roce 2018, předpoklad je kolem 1,5 milionu metrů krychlových. Navýšení je způsobené výrazným nárůstem kůrovcové kalamity. Díky výraznému propadu prodejních cen se to neprojeví nárůstem tržeb," dodal mluvčí.

Koncern Agrofert do předloňského února vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO), tehdy jej vložil do svěřenských fondů.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:31