Agris.cz - agrární portál

Komora: Kvůli suchu se zemědělci více orientují na ozimé plodiny

14. 8. 2019 | ČTK

Zemědělci se kvůli suchu začínají více orientovat na ozimé plodiny, například i u sladovnického ječmene, sdělil dnes ČTK v komentáři k odhadům sklizně tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal. Letošní úrodu obilovin hodnotí jako průměrnou. Část úrody byla sežraná hraboši, dodal člen představenstva Českého svazu pivovarů a sladoven Richard Paulů.

Sklizeň základních obilovin bude podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) letos o osm procent vyšší než loni, stoupne na 6,988 milionu tun. Úroda řepky by měla naopak meziročně klesnout o 15,3 procenta na 1,194 milionu tun. Prvotní odhad před měsícem byl optimističtější, předpokládal růst sklizně obilí o 8,5 procenta a u řepky pokles o 12,2 procenta.

Agrární komora dodává, že porovnání s loňským rokem není úplně odpovídající o velikosti sklizně, protože loňský rok byl mimořádně suchý. "Je důležité se soustředit na údaj, že očekávaná úroda základních obilovin je o 4,9 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let a je srovnatelná s desetiletým průměrem," upozornil.

Zemědělci se pak podle Doležala orientují na ozimé porosty, které dokážou lépe vstřebávat podzimní a zimní vláhu, které je oproti jarní dostatek. "Proto byla také zaznamenána například výrazně vyšší sklizeň ozimého ječmene, který poskytuje lepší výnosovou stabilitu a v některých případech nahrazuje jeho jarní variantu a začíná se využívat pro sladovnické účely. Sucho ovlivnilo také letošní sklizeň řepky, které se v dubnu nedostalo patřičné vláhy, a která především v tropickým červnových měsících zasychala a nedokázala naplnit svůj výnosový potenciál," dodal.

Podle pivovarnického svazu měla sklizeň sladovnického ječmene po netradičně studeném květnu "našlápnuto" velmi dobře. "Bohužel přišly morové rány v podobě historicky rekordně horkého června a následně četných bouřek včetně krupobití. To zapříčinilo částečné potlučení úrody. Především na jižní a střední Moravě se pak objevil problém s přemnoženými hraboši, kteří zdecimovali některá pole, což vedlo k poklesu výnosů. V nejvíce postižených oblastech se ztráta odhaduje až na 30-40 procent úrody," řekl ČTK Paulů.

Podle něj se očekává u sladovnického ječmene meziročně o 5,5 procenta vyšší výnos, ačkoliv se jeho plochy meziročně o 4,5 procenta zmenšily. "Před riziky alarmujícího úbytku orné půdy u nás varujeme dlouhodobě. Zejména v důsledku zastavování území i kvůli erozím přicházíme za poslední čtvrtstoletí každoročně o 10.000 hektarů," dodal.

U máku ČSÚ odhaduje sklizeň v hmotnosti 25.000 tun, proti loňsku by měla být skoro dvojnásobná. "Vyšší sklizeň máku je reakcí na loňské ceny, které slibovaly zemědělcům vysokou rentabilitu. Hektarový výnos byl srovnatelný s loňským rokem, i zde se začínají v reakci na sucho využívat netradiční ozimé odrůdy," uzavřel Doležal.

Odhad úrody všech ozimých obilovin je podle statistiků vyšší než vloni. Kvůli meziročnímu poklesu osevních ploch se ale očekává nižší sklizeň jarních obilovin, především pšenice jarní, které se meziročně sklidí zhruba o 42 procent méně. Úroda ovsa je téměř stejná jako v loňském roce.


Zdroj: ČTK, 14. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 20:06