Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13.8. 2019

14. 8. 2019 | Agris

Zemědělcům kvůli suchu dochází seno, zkusí pěstovat odolnější plodiny

Zemědělci v Královéhradeckém kraji se kvůli suchu stále více potýkají s nedostatkem sena pro svá zvířata. Obávají se, že brzy nebudou mít čím krmit stáda. Začínají pěstovat více druhů krmných plodin, plánují setí ozimých plodin a doufají, že stáda nebudou muset redukovat.

Zemědělci i nadále nebudou moci plošně používat jed proti hraboši

Zemědělci stále nebudou moci plošně používat jed Stutox II proti přemnoženým hrabošům, povolení pro plošnou aplikaci je dál pozastaveno. Vyplývá to z dnešní schůzky na ministerstvu zemědělství (MZe), kde o hlodavčí kalamitě dvě a půl hodiny jednali zástupci resortů životního prostředí, zemědělství, zemědělci i ornitologové.

Vyřizování dotací přejde z ministerstva zemědělství na SZIF

Vyřizování národních dotací zemědělcům přejde z ministerstva zemědělství na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Fond bude povinně zveřejňovat formou otevřených dat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Změnu přináší novela zákona o zemědělství, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Redukci krav a prasat kvůli klimatu odmítáme, reagují na zprávu OSN čeští zemědělci

Čeští zemědělci odmítají kampaň, v níž jsou chovy prasat a skotu označovány jako výrazní producenti skleníkových plynů s podílem na globálním oteplování. Impulzem byla nedávno zveřejněná zpráva panelu OSN o podílu zemědělství na tvorbě oxidů uhlíku a dusíku a metanu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 14. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:02