Agris.cz - agrární portál

Mlékárně Hlinsko klesly meziročně výnosy o 200 milionů Kč

19. 8. 2019 | ČTK

Mlékárna Hlinsko loni vykázala výnosy necelých 2,9 miliardy korun. Předloni činily téměř 3,1 miliardy korun. Firmě také klesly nezdaněné zisky, z předloňských 116 milionů korun na 78 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

Podnik ročně nakoupí přes 200 milionů litrů syrového kravského mléka. Kvůli vyšším cenám během loňska část nakoupeného mléka společnost přeprodávala dalším zpracovatelům, aby v daném období nevyráběla mléčné výrobky ze ztrátou.

Ceny mléčných komodit byly v první polovině roku stabilní, potom klesly a zase stouply. Mléčný tuk byl dražší, ceny mléčné plazmy naopak nízké. Ceny sušeného odstředěného mléka se držely na historicky nejnižších hodnotách, což bylo výhodné pro obchodníky, nevýhodné pro výrobce.

Mlékárna loni pokračovala v modernizaci výroby trvanlivých produktů, mlék, ochucených mlék a smetan. Podnik pravidelně žádá o evropské a státní dotace.

Společnost loni posílila prodeje slazených kondenzovaných mlék. Export sušených produktů mířil hlavně do Afriky. Zisky negativně ovlivňovalo posilování české koruny, snižovalo firmě konkurenceschopnost v cenových tendrech.

Mlékárna patří od roku 2011 koncernu Agrofert. Ve firmě pracuje kolem 280 lidí. Mlékárna byla založena v roce 1939, výrobu spustila v roce 1943. Od roku 1964 vyrábí pod značkou Tatra.

Společnost vyrábí kondenzovaná mléka, ve slazené podobě se jmenují Salko, Pikao, Piknik a Jesenka. Mlékárna také produkuje trvanlivá mléka, smetany, máslo, sušená mléka, tvarohy, zmrzlinové směsi a směsi na výrobu ledové tříště.


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:22