Agris.cz - agrární portál

Penamu rostly tržby, zisk se ale snížil na 23 milionů korun

23. 8. 2019 | pekarske-technologie.cz

Výrazný propad zisku vykázala pekárna Penam. Zatímco v roce 2017 tvořil ještě více než 100 milionů korun, v minulém roce to bylo už jenom 23 milionů. Tržby přitom meziročně rostly. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost patřící do holdingu Agrofert zveřejnila ve Sbírce listin.

Podle předsedy představenstva Penamu Jaroslava Kurčíka hospodaření odpovídá složité situaci na trhu. Tržby firmy, pro kterou loni pracovalo 1841 zaměstnanců, přitom rostly o 132 milionů na 3,73 miliardy korun. To je nejvýraznější růst za posledních sedm let. Naopak výroba mírně poklesla.

V posledních letech Penam investuje do svých čtyř mlýnů a deseti pekáren. V roce 2018 prošly modernizací pekárny ve Zlíně a v Ostravě-Martinově. Společnost každoročně doplňuje a rozšiřuje portfolio s ohledem na zvyšující se poptávku po zdravém pečivu. Vyvíjí také vlastní směsi, které by umožnily vyhnout se při přípravě krájených vek a konzumních chlebů potravinářským aditivům, známým jako „éčka“.

Sto milionů na toustový chléb v ohrožení

Společnost, kterou spolu s celým Agrofertem vložil Andrej Babiš do svěřenských fondů, se letos potýká s problémy u dotací. Jedná se především o 100 milionů korun na modernizaci pekárny v Herinku u Prahy v podobě nové linky na toustový chléb.

Ministerstvo financí totiž zatím nepožádalo Evropskou komisi o proplacení této částky, protože komise rozhoduje o možném střetu zájmu premiéra Andreje Babiše. Zajímá ji především to, zda Babiš jako politik má vliv na firmy, které umístil do svěřenských fondů. Penam v prohlášení uvedl, že splnil veškeré náležitosti, aby dotaci získal.

Z výroční zprávy zároveň vyplývá, že Penam již v roce 2016 splnil podmínky na využití investiční pobídky na rozšíření výroby pečiva ve výši 155 milionů korun, do konce loňského roku ale její čerpání nezahájil. Loni naopak využil šestimilionovou dotaci na modernizaci mlýnů.


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 23. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:44