Agris.cz - agrární portál

V rybníku Medenice na Kutnohorsku se objevil herpes virus

23. 8. 2019 | ČTK

V rybníku Medenice na Kutnohorsku se objevil herpes virus, rybáři dnes museli všechny ryby zlikvidovat. Jde o první ohnisko ve Středočeském kraji, řekl ČTK Pavel Bohatec z krajské veterinární správy. Podle Josefa Víty ze společnosti Městské lesy a rybníky Kutná Hora, které rybník Medenice patří, bylo vyloveno a utraceno pět až šest tun ryb.

"Máme jediné ohnisko, dnes tam jsou všechny ryby likvidovány. Byla vyhlášena mimořádná veterinární opatření na pásma dozoru a ochranné pásmo," uvedl Bohatec. Víta odpoledne ČTK řekl, že rybník už je vypuštěný a vydezinfikovaný. O uhrazení nákladů spojených s výlovem nakažených ryb i jejich likvidací bude společnost žádat ministerstvo zemědělství.

Virus není přenosný na člověka, ale mohl by se rozšířit do dalších chovů. Stejná nákaza se objevila i na dalších místech republiky, například v Pardubickém a Moravskoslezském kraji či v Praze.

Rybník Medenice si chce pronajmout známý rybář a cestovatel Jakub Vágner. Podle starosty Josefa Viktory (ANO) v něm bude chovat velké sumce. Vágner si už dříve od města pronajal rybníky Katlov a Pohan a vybudoval u nich areál pro sportovní rybolov.


Zdroj: ČTK, 23. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:56