Agris.cz - agrární portál

Hlavní sklizeň vína z jihu Moravy bude v září,úroda bude průměrná

29. 8. 2019 | ČTK

Ačkoliv vinaři už v jihomoravských vinohradech sklízejí hrozny raných odrůd, hlavní část vinobraní začne přibližně v polovině září. Ve letošním roce se tak neopakuje extrém velmi časné sklizně z loňského roku. Úroda bude letos průměrná. Počasí bylo ale pro kvalitu hroznů příznivější než loni. ČTK to potvrdili dotázaní jihomoravští vinaři.

"Aktuální střídání chladnějších nocí a vyšších denních teplot je pro hrozny ideální. To je dobrý základ pro to, aby z letošní úrody vzešla moravská vína s typickým charakterem, který všichni známe," uvedl vinohradnický manažer společnosti Bohemia Sekt Josef Svoboda.

Co se týká sklizených hroznů, vinaři očekávají průměrné výnosy. "Zatím letošek vypadá na průměrný ročník. Vody bylo vcelku dost a hrozny jsou nalité. Záleží na tom, zda bude dál pravidelně pršet. Počasí působilo škody pouze místně, například v Mutěnicích zničily hodně hroznů kroupy," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Vinaři dosud sklízeli hlavně rané odrůdy, tedy Irsai Oliver nebo Solaris. Právě z nich pochází většinou burčák, který už je k dostání ve vinařstvích i u stánků.

Jeden z největších výrobců vín u nás, Znovín Znojmo, připravuje burčák na nadcházející víkend, kdy jej nabídne tradičně v prostorách louckého kláštera ve Znojmě. Pocházet bude z muškátu moravského, postupně začíná sklízet i další odrůdy.

Znovín pečuje také o jednu z nejstarších viničních tratí u nás, slavný Šobes. "Péče o Šobes je jiná než u mladších vinohradů. Necháváme tam keřům přírodní volnost, aby se mohl projevit terroir trati. Veškerá práce na vinohradu probíhá ručně," uvedl generální ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Slovem terroir označují vinaři celkový souhrn přírodních podmínek, které mají na charakter vína vliv.

Na Šobesu rané odrůdy nerostou, nejvíce tam každý rok sklízejí Ryzlinku rýnského, Rulandského šedého a Ryzlinku vlašského. Méně jsou zastoupeny odrůdy Pálava, Rulandské bílé a Sauvignon.


Zdroj: ČTK, 29. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:02