Agris.cz - agrární portál

Brněnská zoo po letech úspěšně odchovala mláďata sovice sněžní

31. 8. 2019 | ceskenoviny.cz

Brněnské zoologické zahradě se podařilo po více než 20 letech odchovat čtyři mláďata sovice sněžní. Zájemci si je mohou prohlédnout ve voliéře v expozičním celku Beringie, oznámil ČTK mluvčí zoo Michal Vaňáč.

"Samice Helga se starala o tři malé sovice už loni. Byli to ale její první potomci a bohužel nepřežili. Letos si k vylíhnutí a péči o mláďata vybrala jiné místo a zatím to vypadá, že je vše na dobré cestě ke zdárnému a úspěšnému odchovu," řekl kurátor chovu ptáků Petr Suvorov.

První mláďata sovice sněžní přišla v Zoo Brno na svět v roce 1985, na dlouhou dobu poslední reprodukce se datuje do roku 1998. Současný pár sestavili chovatelé v roce 2010, kdy do Brna dorazil samec Hugo a doplnil tak samici Helgu.

Helga nejprve v roce 2017 snesla dvě neoplozená vejce. O rok později zaznamenala zoo neúspěšný odchov. Letošní snůška čítala sedm vajec, pět vylíhnutých mláďat a nakonec čtyři, která přežila.

Sovice sněžní jsou zajímavé svou výraznou pohlavní dvojtvárnosti ve zbarvení peří. Samec je bílý, zatímco samice kropenaté. Také je to jedna z mála sov s denní aktivitou.

Přestože žije na dálném severu, byla sovice sněžní viděna i na různých místech v západní Evropě. Poslední pozorování z území Česka pochází ze začátku 20. století.

"Sovice mohou být v budoucnu ohrožené kvůli globálnímu oteplování. Přestože to zatím není dostatečně vědecky potvrzené, byl jejich statut poprvé v historii vyhodnocen jako 'Vulnerable', tedy zranitelný,' uvedl Suvorov.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 31. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:25