Agris.cz - agrární portál

Staropramen slaví 150 let od založení, je dvojkou na českém trhu

5. 9. 2019 | ČTK

Pražský Staropramen patří dlouhodobě k nejznámějším a nejprodávanějším českým pivním značkám. Společnost Pivovary Staropramen, která vaří také piva Braník a Ostravar, je druhou největší pivovarnickou skupinou v zemi. Firma je od roku 2012 součástí americké pivovarské skupiny Molson Coors. Historie pivovaru se začala psát před 150 lety. V únoru 1869 dostal pivovar povolení ke stavbě, v červenci téhož roku pražské noviny otiskly inzerát oznamující upisování akcií nového pivovaru na Smíchově a před 150 lety, 8. září 1869, se v sále smíchovského hostince U Zlatého anděla konala za účasti 25 akcionářů ustavující valná hromada společnosti. První várka smíchovského piva byla slavnostně uvařena v květnu 1871.

S myšlenkou postavit průmyslový pivovar na pražském předměstí Smíchov, které bylo v druhé polovině 19. století rychle rostoucí průmyslovou čtvrtí, přišli dva místní průmyslníci Jan Kohout a Vilém Pick. Pivovar byl postaven podle projektu technika Gustava Nobacka. Po zahájení prodeje nového piva se mohli zakladatelé radovat. Jejich pivo šlo dobře na odbyt, v dělnické čtvrti hrálo určitě roli i to, že pocházelo z ryze českého pivovaru. Ten zažil nebývalý růst - začínal s plánovaným výstavem 22.500 hektolitrů, v roce 1889 již uvařil více než 100.000 hektolitrů. Propagaci piva pomohla i návštěva císaře Františka Josefa I. v roce 1880, který pivo pochválil a dokonce se česky podepsal do pamětní knihy.

Po úspěšném rozjezdu pivovar přikoupil pozemky na další rozvoj a také, především kvůli zostřující se konkurenci, zaregistroval několik ochranných známek. Z řady názvů jako například Pračep nebo Starozdroj se nakonec ujal Staropramen, který byl poprvé registrován v roce 1911.

Růst podniku pozastavila válka, avšak období první republiky bylo přes počáteční potíže dobou další prosperity. Staropramen se stal největším pivovarem v zemi a koncem 30. let, po rozsáhlé modernizaci, se výstavem přes 850.000 hektolitrů zařadil mezi tři největší pivovary v Evropě.

Úspěšné období uťala druhá světová válka, po které přišlo znárodnění a útlum investic. Přesto podnik pokračoval ve zvyšování výroby a v roce 1960 překročil milion vystavených hektolitrů piva. Ač byl výrobcem piva především pro Prahu, dařilo se mu i exportovat.

Po změně režimu založily tři tehdejší velké pražské pivovary - Staropramen, Braník a První pražský měšťanský pivovar v Holešovicích akciovou společnost Pražské pivovary. V roce 1993 koupila 34 procent Pražských pivovarů britská pivovarnická skupina Bass, která mimo jiné zahájila rozsáhlou modernizaci smíchovského pivovaru. Bass vytvořila skupinu, do které patřily i severomoravský Ostravar a pivovary ve Svijanech a Vratislavicích na Liberecku. Celá skupina, která výrobu z Holešovic a Vratislavic převedla na Smíchov a Svijany prodala, v roce 1997 vystavila více než 2,6 milionu hektolitrů piva.

V roce 2000 Bass prodala svou pivovarnickou divizi belgické skupině Interbrew, která v roce 2007 ukončila výrobu v Braníku a přenesla ji na Smíchov. Součásti skupiny, která se po fúzích přeměnila v největší pivovarnické uskupení světa Anheuser-Busch InBev, zůstal Staropramen až do roku 2009. Tehdy se novým majitelem Pivovarů Staropramen stala investiční společnosti CVC Capital Partners, jež od AB InBev koupila pivovary v ČR, na Slovensku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku. Ty pak vložila do skupiny vystupující pod názvem StarBev, jejíž vedení sídlilo v Praze a Amsterodamu.

Od roku 2012 je firma součástí americké pivovarské skupiny Molson Coors. Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur.

Staropramen se v současnosti vyváží do 35 zemí. Mezi nejvýznamnější exportní trhy patří Slovensko, Švédsko, Velká Británie a Německo. Kromě značek Staropramen a Ostravar, které se vaří od 19. století v pivovaru na pražském Smíchově a v Moravské Ostravě, se nacházejí v pivním portfoliu společnosti značky Braník, Velvet, Měšťan a Vratislav. Společnost na českém trhu nabízí také belgická piva Stella Artois, která se ve Staropramenu stáčí, Hoegaarden a Leffe. Letos v červnu se Pivovary Staropramen staly majoritním akcionářem Pardubického pivovaru.

V roce 2017 pivovary prodaly 3,1 milionu hektolitrů piva, z toho přes 700.000 šlo do zahraničí. Roste i licenční výroba, kde jsou klíčovými zeměmi Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko. Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) dosáhl 820 milionů korun.

David Preisler


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:18