Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila částečnou náhradu za letošní mrazy

10. 9. 2019 | MZe ČR

Tisková zpráva – Na zmírnění škod způsobených dubnovými a květnovými mrazy dostanou ovocnáři 50 milionů korun. Dnes o tom rozhodla vláda. Peníze budou vyčleněny z rozpočtu Ministerstva zemědělství (MZe).

„Díky padesáti milionům, které dnes schválila vláda, alespoň částečně pomůžeme nejvíce poškozeným pěstitelům. Sektor ovoce obecně prochází v posledních letech nepříznivým obdobím a hrozí, že se řada podniků dostane do neřešitelných finančních potíží. I proto jsem rád, že jim můžeme kompenzaci poskytnout,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Administrace dotačního titulu bude mít dvě části. V první etapě budou peníze vypláceny v režimu „de minimis“. Žádosti se budou přijímat ještě letos.

Podporu na další dva připravené podprogramy kompenzací – pro letní ovocné druhy a pro zimní ovocné druhy (pro jablka a hrušky) MZe ovocnářům vyplatí prostřednictvím Rámcového programu pro řešení rizik a krizí v zemědělství. Zde se příjem žádostí předpokládá na jaře 2020. Na tuto podporu budou mít nárok podniky, které prokáží 30% pokles tržeb v porovnání s průměrem předchozích tří let nebo s tříletým průměrem z období předcházejících pěti let.

„Těší nás, že Ministerstvo zemědělství ovocnářům pomůže. Jarní mrazy jsou v ovocnářství nepojistitelným rizikem a pěstitelé se, na rozdíl od škod krupobitím, nemají možnost bránit. Podobným způsobem pomáhají ovocnářům také vlády ovocnářům v okolních zemích, a tak i naši pěstitelé mají díky této podpoře srovnatelné podmínky. Velmi také vítáme možnost podávat žádostí zjednodušeným způsobem takzvaným de minimis. Ten využijí zejména menší rodinné farmy, které se specializují na ovocnářství a jsou ve složité situaci," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

V polovině dubna a na začátku května zasáhly naše území dvě vlny jarních mrazů a silně poškodily ovocné výsadby. Nízké teploty v noci klesaly i pod -11°C a v nejvíce postižených lokalitách se opakovaly po více dní. V některých oblastech mrazy podnikům poškodily až80 % úrody. K největším škodám došlo v severních, západních a středních a východních Čechách, velké lokální škody se objevily na celém území ČR.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 10. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:44