Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR napouští opravený rybník na Nymbursku

10. 9. 2019 | Lesy České republiky, s. p.

Hradec Králové, 9. září 2019 – Rybník Dolní Židovka na Nymbursku ve Středočeském kraji opravily Lesy ČR. Do stavby investovaly bezmála 1,9 milionů korun. Podnik tak dokončil další projekt v rámci programu #VRACÍME VODU LESU.

Po odtěžení sedimentu a úpravě dna zdrže i břehů rybníka nahradil původní výpustné zařízení prefabrikovaný kbel s dvojitou stěnou. Z hráze ke kbelu zajišťuje přístup nová manipulační lávka se zábradlím. Výpustné zařízení zakončuje čelo z lomového kamene a vývařiště. „Z původní hráze jsme strhli humusovou vrstvu a hráz se doplnila, zhutnila a upravila do třímetrové šířky koruny,“ řekl Václav Bašta, krajský ředitel Lesů ČR v Brandýse nad Labem. Hráz zakončuje bezpečnostní přelivný práh ze zdiva z lomového kamene, který případně převede velkou vodu. „Ještě před vypuštěním půlhektarového rybníka jsme přenesli k nejbližší vodní hladině zvláště chráněné druhy obratlovců – skokana skřehotavého a krutihlava obecného. Ti se teď do opraveného vodního díla vrací,“ dodal Bašta.

Nyní se rybník v oboře Jabkenice založené v polovině 18. století významným rodem Fürstenbergů znovu napouští. Nejvyšší hladiny by měl dosáhnout příští jaro.

#VRACÍME VODU LESU je největší vodohospodářský program v historii podniku. Více než miliarda korun plyne do staveb, které zadrží vodu v lese i v krajině. Nyní Lesy ČR budují 73 nových nádrží, 292 obnovují. A přibývají další. Informace o projektech:  www.vracimevodulesu.cz.

 Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 10. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 13:48