Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 10.9. 2019

11. 9. 2019 | Agris

Vláda schválila částečnou náhradu za letošní mrazy

Na zmírnění škod způsobených dubnovými a květnovými mrazy dostanou ovocnáři 50 milionů korun. Dnes o tom rozhodla vláda. Peníze budou vyčleněny z rozpočtu Ministerstva zemědělství (MZe). Díky padesáti milionům, které dnes schválila vláda, alespoň částečně pomůžeme nejvíce poškozeným pěstitelům.

Trh s mlékem neohrožují jen levné dovozy, ale i tlaky ochránců klimatu

Mlékárenství a trh s domácími mléčnými výrobky v Česku neohrožují jen ceny a levné dovozy ze zahraničí, ale stále častěji tlaky takzvaných ochránců klimatu, kteří šíří v médiích zavádějící informace, tvrdí agrární analytik. Tiskovou konferencí na téma trh s mlékem a jeho budoucnost v Česku začaly v Přibyslavi tradiční Mlékárenské dny.

Vývoz osiva papriky (Capsicum annuum) a rajčete (Solanum lycopersicum)

ÚKZÚZ informuje, že je od 8. září 2019 při vývozu osiva papriky (Capsicum annuum) a rajčete (Solanum lycopersicum) vyžadováno povinné testování na následující škodlivé činitele: Columnea latent viroid, Pepper chat fruit viroid, Potato spindle tuber viroid, Tomato apical stunt viroid, Tomato chlorotic dwarf viroid a Tomato planta macho viroid.

Problém jménem eroze půdy. Spouštějí ji hlavně kukuřice a řepka

Přes tři stovky nových případů eroze půdy jen v letošním roce zaznamenali odborníci z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy (VÚMOP). Ti se erozí zemědělské půdy zejména vlivem vodních srážek v Česku zabývají již osmým rokem. Na svém specializovaném webovém portálu pak za tu dobu zaznamenali již přes 1500 případů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                    

 


Zdroj: Agris, 11. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:48