Agris.cz - agrární portál

Nadměrné zavlažování se nevyplatilo. Lovosice dostaly tučnou pokutu

11. 9. 2019 | Denik.cz

Česká inspekce životního prostředí chce po Městu Lovosice přes 120 tisíc za odběr podzemních vod nad povolený limit.

Město loni nelegálně odebralo skoro 8,5 tisíce kubíků podzemních vod. Za to nyní dostalo pokutu 126 510 korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Lovosice se hájí tím, že nechtěly, aby lidi strašila suchá tráva. Inspektoři k tomu přihlédli, varují ale, že k podobným excesům by při pokračujícím suchu docházet nemělo.

Město loni překročilo povolené měsíční odběry u vrtu zavlažujícího fotbalový stadion, například v červnu víc než čtrnáctinásobně. Víc vody, než bylo povoleno, odebraly Lovosice i ze studní, z nichž zavlažovaly antukové hřiště, tenisové kurty a zeleň.

Podle města k nedodržení limitů přikročili z důvodů hodných zvláštního zřetele. „V průběhu jara a léta 2018 došlo k prudkému nárůstu teplot doprovázenému propadem množství srážek,“ připomíná lovosická mluvčí Ivana Kocánková s tím, že přesto bylo nutné zajistit bezproblémový chod všech sportovišť a zabezpečit neporušenost travnatých ploch a veškeré parkové zeleně.

Inspektoři proto neudělili pokutu, která je pravomocná a Lovosice se proti ní neodvolaly, tak velkou. Přihlédli i k tomu, že město začalo činit kroky k získání nových vodoprávních povolení s vyššími limity.

To ale podle ČIŽP nijak nezlehčuje závažnost podobných excesů. „Limity je třeba dodržovat, protože chrání zdroje vody před jejich přečerpáním. To je hlavně v této době, kdy řadu míst v Česku trápí hydrologické sucho, velmi důležité,“ upozornil ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Pavel Grund.

 

Autor: Jaroslav Balvín


Zdroj: Denik.cz, 11. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 19:59