Agris.cz - agrární portál

Zemědělec ukládal upravené kaly na orné půdě v rozporu s programem jejich použití. Dostal pokutu 150 tisíc korun

12. 9. 2019 | cizp.cz

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), oddělení odpadového hospodářství z Ústí nad Labem, při loňské kontrole zemědělského podnikatele Jaroslava Haškovce zjistila, že v rámci provozování zařízení podle zákona o odpadech – používání upravených kalů z čistírny odpadních vod na zemědělské půdě - dočasně ukládal upravené kaly v rozporu s programem jejich použití. Inspektoři mu uložili pokutu 150 tisíc korun, která nabyla právní moci 21. srpna 2019.

„Zemědělec konkrétně ukládal upravené kaly nikoliv na vodohospodářsky zabezpečené ploše, ale na orné půdě - na půdních blocích v k. ú. Martiněves u Libochovic a v k. ú. Budyně nad Ohří, které k tomu ale nebyly podle programu použití kalů určeny.  Program byl navíc určen pro podzimní aplikaci kalů (stanovené bylo září 2018), ale podnikatel je zapravil do půdy už v červenci 2018,“ řekl Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Tímto jednáním obviněný porušil povinnost stanovenou zákonem o odpadech, který říká: „Právnická osoba a fyzická osoba, která užívá půdu, je povinna používat pouze upravené kaly s ohledem na nutriční potřeby rostlin a v souladu s programem použití kalů tak, aby použitím kalů nebyla zhoršena kvalita půdy a kvalita povrchových a podzemních vod.“

Při stanovení výše pokuty inspektoři přihlédli ke skutečnosti, že Jaroslav Haškovec jakožto provozovatel zařízení k nakládání s kaly nepodal obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2016. Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2017 nepodal v zákonném termínu.

 

Radka Nastoupilová


Zdroj: cizp.cz, 12. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:16