Agris.cz - agrární portál

Město Plzeň začalo včelařit, na střeše radnice postavilo dva úly

17. 9. 2019 | ČTK

Město Plzeň instalovalo na střechu své radnice na centrálním náměstí dva včelí úly. Reaguje tak na fakt, že populace včel je v posledních letech stále více ohrožována. Pokud se chov osvědčí, magistrát rozšíří úly se včelami také na jiné své budovy. Nejen na venkově se dají chovat včely, městské včelaření je v posledních letech oblíbeným prvkem, řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

"Pokud budou pro včely vhodné podmínky, především počasí, může se radnice těšit na svůj první stočený med už v příštím roce. Výsledné produkty budou sloužit k prezentačním účelům," dodal.

Myšlenku instalovat dva úly na střechu renesanční hlavní budovy radnice na náměstí Republiky měl magistrát už delší dobu. Podmínkou ale byla instalace vzduchotechniky v jednacím sále zastupitelstva (sál je pod střechou) a související možnost omezení větrání okny," řekl ředitel úřadu správních agend Petr Triner. Projekt inicioval bývalý pracovník magistrátu, který je včelařem. Zajistil umístění včelstev a o včely se stará.

Populace včel je v posledních letech ohrožena pesticidy, onemocněními včel a jinými riziky. Městské prostředí je podle Baxy pro včely překvapivě vhodné, protože nabízí rozmanité kvetoucí stromy a keře v parcích v sadovém okruhu historického centra Plzně.

Čtyři úly instaloval už v dubnu 2013 na střeše radnice magistrát v Českých Budějovicích. Podle Ivy Sedlákové, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu, prožívá městské včelaření obrovský boom v zámoří a v posledních letech je vysoce respektováno a hojně podporováno po celé Evropě (v Paříži, Londýně, Vídni, Berlíně, Frankfurtu a dalších). Praha má například svá včelstva na střeše obchodního centra na Chodově, na Pražském hradě, pod Vyšehradem a v dalších částech. Olomouc podle Sedlákové podává zprostředkování dějů v úle v muzeu.

Každý Čech zkonzumuje podle ČSÚ v průměru jeden kilogram medu za rok. Spotřeba stoupá, ale klesá počet včelstev. Podle dokumentu, který v roce 2016 schválila vláda, by jich mělo být v ČR ideálně kolem 750.000, ale loni jich bylo 632.000. Naprostá většina chovatelů je zájmová, profesionálů s více než 150 včelstvy je kolem stovky.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 17. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:32