Agris.cz - agrární portál

Obchodní centrum v M. Boleslavi chová na své střeše včely

26. 9. 2019 | ČTK

Obchodní centrum Bondy, které je v přímém sousedství se závodem automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi, začalo na své střeše chovat včely. Zatím jsou ve dvou úlech, v každém z nich žije asi 40.000 včel, v příštích letech se mají včelstva rozšiřovat. Firma chce chovem včel podpořit ekosystém a pomoci vrátit včely do měst, informovala ČTK v tiskové zprávě Jana Trojanová z oddělení komunikace Bondy Centra.

Včely centrum chová na střeše jednoho z pavilonů v severozápadní, závětrné části. "Pro založení nové včelnice je nutné nemít ji v létě rozpálenou od slunce. Důležitý je zdroj vody, kterou včely potřebují pro ochlazení svého životního prostředí v úlu," řekl Jiří Šturma, předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí, který se bude o včely starat.

Blížící se zimu překlenou včely v úlech, jejich aktivním obdobím sběru pylu je březen a červenec. Medu se chovatelé dočkají už příští sezonu.

Včely podle Šturmy mohou doletět až pět kilometrů, orientují se podle čichu, proto snadno najdou zdroj obživy. "Někdy jim cestu zpět do úlu dokáže komplikovat chemie, například postřiky, které se ve velkém aplikují do přírody, včely jsou pak dezorientovány a nedokážou se vrátit. Společně se zástupci Bondy Centra jsme vybrali pro založení úlů to nejvhodnější místo, a mohu potvrdit, že funguje dobře," dodal Šturma.

Včely podle něj opilují 30 procent potravin, které lidé jedí. Když vymře hmyz, vymírají i kvetoucí rostliny a ekosystém se hroutí. Jedno včelstvo dokáže vyprodukovat za sezonu i 100 kilogramů medu. Na produkci jednoho kilogramu medu musí včela navštívit asi sedm milionů květů. Z jednoho včelstva se průměrně vytěží v podmínkách Mladé Boleslavi 15 až 25 kilogramů medu.

Od letošního roku se chovají včely například také na střeše kulturního domu v Příbrami. Včelaři tam zatím umístili dva úly, v nichž je v hlavní sezoně zhruba 10.000 včel. Pokud se projekt osvědčí, může být rozšířen. Podle odborníků se medonosnému hmyzu v městském prostředí daří, v Praze se podobně chovají včely například na Národním divadle.


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 19:15