Agris.cz - agrární portál

Dovoz potravin ze Západu do Ruska se během let ztenčil na setinu

30. 9. 2019 | ČTK

Dovoz potravin a zemědělské produkce do Ruska ze západních zemí se oproti roku 2013 snížil na méně než setinu. Uvedla to dnes agentura Interfax s odvoláním na údaje z vládní zprávy pro prezidenta Vladimira Putina. Kreml dovoz potravin z Evropské unie, Spojených států a některých dalších zemí zakázal v reakci na západní sankce, přijaté po ruské anexi Krymu a vypuknutí konfliktu s proruskými separatisty na východě Ukrajiny na jaře 2014. Zákaz Putin naposledy prodloužil do konce příštího roku.

Podle zmíněné zprávy se v prvním pololetí letošního roku dovezlo z dotčených zemí 31.000 tun výrobků oproti 3,442 milionu tun ve shodném období roku 2013. Hodnota dovezené produkce se snížila ze 4,975 miliardy dolarů (asi 117,5 miliardy Kč) na 226,5 milionu dolarů (asi 5,4 miliardy Kč). Letošní dovoz dle Interfaxu tvořilo zboží, na které se ruský zákaz nevztahuje.

Výpadek tohoto dovozu podle zprávy kompenzoval import z jiných postsovětských států, který se zvýšil o 220 procent na 1,1 milionu tun, z afrických a asijských zemí a ze Srbska (ten se zvýšil pětinásobně na 192,6 tisíce tun). Současně klesl dovoz z Latinské Ameriky a Blízkého východu.

Ruská vláda podle Interfaxu předpokládá, že zrušení zákazu, který dopadá na dovoz masa a masných výrobků, mléka a mlékárenských výrobků, ryb a výrobků z nich a také ovoce a zeleniny, závisí na počínání Západu. Tedy na zrušení sankcí, které Západ na Rusko uvalil kvůli jeho chování v ukrajinské krizi, a normalizaci obchodních vztahů. Sankce Evropské unie se týkají především omezení přístupu velkých ruských státních firem k určitým finančním nástrojům, zakázán je také export určitých technologií, hlavně souvisejících s těžbou ropy.

Putin v červnové televizní debatě s národem tvrdil, že Rusko kvůli sankcím přišlo o 50 miliard dolarů, zatímco Evropská unie o 240 miliard, USA o 17 miliard dolarů, vzhledem ke slabému rusko-americkému obchodu, a Japonsko o 27 miliard dolarů.

Vzhledem k obcházení zákazu dovozu potravin Moskva od 1. července letošního roku nařídila, že zakázaná produkce smí projíždět přes Rusko tranzitem jen v zaplombovaných kamionech sledovaných satelitním systémem Glonass.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 16:52