Agris.cz - agrární portál

Pivovaru Samson stoupl prodej sudového piva v ČR o pětinu

30. 9. 2019 | ČTK

Pivovar Samson z Českých Budějovic, který patří do brazilsko-belgické skupiny AB InBev, zvýšil za letošní tři čtvrtletí výstav sudového piva v ČR meziročně o 20 procent. Výstav činil téměř 7000 hektolitrů. Pivovaru třetím rokem v řadě rostou prodeje ležáku v Rakousku. ČTK to řekl generální ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský. Pivovar dnes pořádá Svatováclavské slavnosti, kde nabídne nefiltrovaný ležák, hudbu i gastronomii.

Letní sezonu hodnotí pivovar kladně. "Máme radost obzvláště z vývoje na tuzemském trhu, kdy se nám podařil i přes navýšení cen z počátku roku nárůst na všech distribučních kanálech," řekl ředitel. Již dříve ČTK sdělil, že letos v červnu oproti květnu zdvojnásobil výstav v ČR u značek Samson a Pito na 4500 hektolitrů.

V ČR se Samsonu daří uzavírat smlouvy na sudové pivo s novými partnery. Prodej lahvového piva v ČR za tři čtvrtletí vzrostl meziročně o šest procent, počet hektolitrů pivovar neuvedl. Výstav sudového piva tři čtvrtletí v ČR byl téměř 7000 hektolitrů, což je zhruba 14.000 padesátilitrových sudů.

Pivovar nedávno získal na degustační soutěži World Beer Awards v Londýně se svým speciálem Samson Bock v kategorii ležák typu Bock titul World’s Best Lager Bock. Zlaté medaile má i z kategorií nejlepší tmavý ležák a nejlepší nealkoholické pivo ČR. "Daří se nám postupně rozšiřovat distribuci speciálu Samson Bock v jižních Čechách. Tradičně se daří i našemu ležáku i nealkoholickému Pitu," řekl Dřevikovský.

Samson vyváží do 20 zemí. Loni se mu nejvíc dařilo v Rakousku, nárůst zaznamenal i v Austrálii. Většinu vývozu tvoří exportní ležák 1795. Loni vyvezl 58 procent produkce. Třetí rok v řadě rostou prodeje ležáku na největším exportním trhu pivovaru, v Rakousku. Letošní meziroční nárůst je tam zatím téměř o 14 procent.

Samson měl loni výstav 88.300 hektolitrů, tržby oproti roku 2017 zvýšil o deset procent. V roce 2017 byly tržby 89,1 milionu korun. Zisk za loňský ani předloňský rok pivovar nezveřejnil, neuvádí ho ani ve veřejných zdrojích. Roční kapacita pivovaru je 450.000 hektolitrů.

Deník E15 již dříve uvedl, že pivovar Samson dosahuje jedné z největších kumulovaných ztrát v českém pivovarnickém byznysu. Ke konci roku 2017 činila téměř 543 milionů korun. Pivovar ztrátu nekomentuje.

Pivovar, jenž zaměstnává asi 70 lidí, patří do brazilsko-belgické skupiny AB InBev, která do něj od roku 2014 investovala zhruba 400 milionů korun. AB InBev vyrábí piva Budweiser, Stella Artois, Corona či Foster ́s, na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 07:24