Agris.cz - agrární portál

Skupině Hamé loni vzrostly tržby o 4,7 procenta na 5,3 miliardy

4. 10. 2019 | ČTK

Tržby potravinářské skupiny Hamé loni meziročně vzrostly o 4,7 procenta na 5,3 miliardy Kč, sdělil ČTK mluvčí firmy Milan Linka. O 5,8 procenta stoupl také zisk, hospodářský výsledek ale nesdělil. Firma ho neuváděla ani v minulosti.

V roce 2017 vykázalo Hamé čisté tržby ve výši 5,13 miliardy korun. V loňských výsledcích společnosti jsou už zahrnuty tržby firmy Agrimex, kterou koupila v prosinci 2017, naopak v nich podle Linky nejsou tržby Hamé Romania, která byla v roce 2017 součástí skupiny Hamé Group a loni byla organizačně zahrnuta pod rumunskou skupinu Orkla Romania. Tím je nárůst tržeb o 4,7 procenta meziročně porovnatelný, uvedl mluvčí.

"Skupině se prodejně dařilo růst na všech klíčových trzích, tedy v České republice, Slovensku, Maďarsku a Rusku. Klíčovými rostoucími kategoriemi sortimentu byla chlazená hotová jídla, dětské výživy a omáčky. Stabilní prodeje byly udrženy v nejdůležitějších kategoriích, zejména v trvanlivých paštikách a hotových jídlech," uvedl Linka. Za nejvýznamnější novinky společnosti z loňského roku označil rybí pomazánky, ovocné náplně na pečení nebo trhané maso.

Vlastníkem společnosti je norská skupina Orkla. Na konci loňského roku se Hamé spojila s potravinářskou firmou Vitana do společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko. Vitana loni meziročně zvýšila zisk o šest procent na 147 milionů korun. Tržby vzrostly na 2,26 miliardy korun, o rok dříve dosáhly 2,17 miliardy korun.

Orkla koupila Hamé v roce 2016, Vitanu o tři roky roky dříve. Dosud oba výrobci potravin působili jako samostatné subjekty. Management nové společnosti by měl být jmenován příští týden.

Hamé má v České republice a na Slovensku významnou pozici na trhu paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Májka, Znojmia a Otma, exportuje do více než 40 zemí.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:39