Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 9.10. 2019

10. 10. 2019 | Agris

Špačci likvidují poslední hrozny na víno, škody půjdou do milionů

Vinaři na jižní Moravě mají problémy s extrémně velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Novinářům to dnes řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Škody podle něj budou asi v tunách a půjdou do milionů korun, přesnou částku ale zatím neví.

Prouza: Slevové akce u velkých řetězců skončí, navrhuje novela

Velké obchodní řetězce už nebudou moci pořádat slevové akce na vybrané zboží. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v chystané novele zákona o významné tržní síle, která je v připomínkovém řízení, uvedl v rozhovoru s ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Odborníci monitorují šumavské lesy. Zajímá je, jak se vzpamatovávají z orkánů či po kůrovci

Šumavský národní park po deseti letech ukončil první biomonitoring lesa v nejchráněnějších oblastech. Laserové zaměřování stromů a sledování samovolného vývoje má význam i pro lesnické hospodaření mimo chráněné území. Biologové totiž rozvoj sledovali jak ve zdravých porostech, tak i v oblastech poničených kůrovcem nebo orkány.

Česká pole se zásadně změní. Podle nových pravidel už nebude možné pěstovat jednu plodinu na ploše větší než 30 hektarů

Ministerstvo zemědělství připravilo přelomová pravidla pro hospodaření s půdou, která omezí plochy monokultur. Od začátku roku 2021 budou muset zemědělci pěstovat jednu plodinu pouze na plochách menších než 30 hektarů. Naším záměrem je zlepšovat stav zemědělské půdy, a tím i životního prostředí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 10. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 06:56