Agris.cz - agrární portál

Středočeští hygienici dali letos restauracím pokuty 1,9 mil. Kč

18. 10. 2019 | ČTK

Středočeští hygienici dali za letošní tři čtvrtletí restauracím pokuty 1,9 milionu korun, meziročně méně. Provozovatelé například nedodrželi hygienické předpisy, chybují také v označování polotovarů nebo zajištění požadavků na potravinářské provozy. Okamžité uzavření provozovny hygienici nařídili ve čtyřech případech, informovala dnes ČTK mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Hygienici kontrolovali převážně restaurace, závodní stravování i zařízení sociálních služeb, kontrol bylo dohromady 2015, pokut přes 600. "Ve stejném období minulého roku jsme vykonali o 15 kontrol méně, udělili jsme však více finančních sankcí, konkrétně 892, a i ve větší výši - 2,129.900 korun. Potěšující je i fakt, že zatímco loni jsme ke konci září okamžitě uzavřeli deset provozoven, letos jsou to jen čtyři. Doufám tedy, že středočeští restauratéři budou v tomto trendu nadále pokračovat," uvedla ředitelka krajské hygieny Jarmila Rážová.

Za zvlášť rizikové označili hygienici 192 případů, z toho v 59 provozovnách nařídili sanitaci (úklid, desinfekci a další opatření pro zajištění hygienických a protiepidemických předpisů). Hlodavce nebo hmyz objevili v pěti stravovacích zařízeních. Vyřazení nevyhovujících potravin bylo nutné ve více než 70 případech.

Krajská hygiena také průběžně kontroluje dodržování takzvaného protikuřáckého zákona. Z letošních téměř 1800 kontrol uložila 17 pokut v celkové hodnotě 55.500 korun, meziročně je počet pokut i jejich výše zhruba poloviční. "Závady nadále nejčastěji spočívají v nedostatečném označení provozovny cedulí Kouření zakázáno a v umístění automatů na cigarety tak, že jsou přístupné dětem," dodala mluvčí hygieniků.


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 08:32