Agris.cz - agrární portál

Do Dne za obnovu lesa se zapojilo 31 tisíc dobrovolníků

22. 10. 2019 | Silvarium

Zhruba 31 000 lidí přilákala 19. 10. akce Den za obnovu lesa. Dobrovolníci při ní po celém Česku pomáhali s obnovou lesů poničených kůrovcem a seznamovali se s budoucí podobou českých lesů, které mají mít jiný charakter a druhovou skladbu než současné porosty. Státní podnik Lesy ČR akci pořádal v každém regionu vyjma Prahy, v Jihočeském kraji se konala na dvou místech. Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové účastníci během dneška vysadili stovky tisíc stromků.

Jen na středočeskou část v okolí Komorního Hrádku na Benešovsku se dopředu přihlásilo kolem 1800 lidí a další zájemci přijížděli bez registrace. Nakonec jich podle Jouklové dorazilo téměř 5000 a vysadili 50 000 stromků. Auta účastníků od rána plnila louku vyhrazenou k parkování, někteří si přivezli košíky a sázení stromků a budování oplocenek spojili s hledáním hub. Hojná účast byla také v Brně, kde se do akce zapojilo přibližně 4000 dobrovolníků.

Do lesa se vydaly rodiny s dětmi, skauti, studenti, olympionici, novináři, spolky a sdružení včetně turistů i seniorů. „Jsem moc rád, že přišlo tolik lidí, kteří se spolu s námi dnes podíleli na výsadbě lesa pro nové generace. Nešlo nám o rekordy, ale zájem a nasazení účastníků byl obdivuhodný. Chtěli jsme veřejnosti představit les 22. století, který už dnes sázíme a v příštích letech budeme sázet v ještě větší míře. Obrovský zájem veřejnosti nás velmi těší a současně zavazuje k budoucí péči o stromy vysazené nejen dnes. Klobouk dolů a děkuji všem účastníkům i devíti stovkám kolegů v celé republice, kteří akci zorganizovali," řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. „Přijďte se podívat, jak Vaše stromy rostou," vzkázal.

Podle ředitele Lesní správy Konopiště Miroslava Jankovského měla akce hlavně symbolický význam. "Samozřejmě vidíme, že spousta lidí by ráda přišla a sázela delší dobu, pomohla nám více. Jsme schopni to na příští roky připravit tak, abychom jim vyhověli a aby nám skutečně pomohli," dodal.

Reportáž České televize ze Dne za obnovu lesa najdete zde.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) ocenil zájem veřejnosti a upozornil na to, že situace v lesích je vážná. "Jsem velmi rád, že Lesy České republiky a obecně lesníci s tím začali bojovat. Vymezili jsme červené zóny, snažíme se poskytnout lesníkům co nejvíce prostředků," řekl Toman. Kromě něj se sázení u Komorního Hrádku zúčastnil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a nechyběly ani známé osobnosti, například kardiochirurg Jan Pirk.

Fotogalerie "Den za obnovu lesa" (19. 10. 2019) na stránkách www.silvarium.cz

Do sázení na Benešovsku se zapojila i Martina Pavlitová Muchová z Prahy, která přijela s manželem a dvěma dětmi. "Jsem z Jeseníků, kde kůrovcová kalamita způsobila strašné škody. Tam, kde jsme měli všude lesy, není nic. Teď žijeme v Praze, a když jsem se doslechla o téhle akci, tak jsem si řekla, že musíme pomoct. Do Jeseníků je to trošku z ruky, proto jsme přijeli sem," řekla Pavlitová Muchová.

 

Podle ČTK a TZ LČR, red.


Zdroj: Silvarium, 22. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:22