Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice letos kvůli slabé úrodě vykoupí jen 3000 tun jablek

25. 10. 2019 | ČTK

Jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, Linea Nivnice z Uherskohradišťska, vykoupí letos od pěstitelů z České republiky a Slovenska kvůli slabé úrodě pouze 3000 tun jablek. Každoročně jich na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 18.000 tun. Loni firma od pěstitelů vykoupila díky výborné sezoně kolem 20.000 tun jablek, řekl dnes ČTK generální ředitel firmy Gabriel Slanicay.

Letošní neúroda jablek však podle něj nebude ve výrobě znamenat žádný výpadek. "Nevadí nám to, protože loni jsme nalisovali dostatek polotovarů i pro sezonu 2019/2020. Kvalita je velmi podobná, máme však trvalý problém, a bude narůstat, že jablka postrádají kyseliny. To, co činí šťávu pitelnou," uvedl Slanicay.

Podobná situace panuje v celé Evropě. Je podle něj zapříčiněna oteplováním a také změnou druhové skladby jablek. Pěstitelé totiž stále častěji vysazují odrůdy, které jsou sladké, což klade na zpracovatele vyšší nároky při míchání jablečné šťávy. Zatímco loni se výkupní cena jablek podle ředitele pohybovala kolem dvou korun za kilogram, letos je to o korunu více.

Linea Nivnice každoročně vyrobí přes 20 milionů litrů ovocných šťáv v kartonových obalech, které nejčastěji prodává pod značkou Hello. Kromě jablečné šťávy má mezi nimi zásadní podíl i pomerančová šťáva. "Cena u pomerančového koncentrátu, který nakupujeme z Brazílie, mírně poklesla," uvedl Slanicay. Vyšší cena jablek, vyšší cena cukru a naopak snížení cen pomerančového koncentrátu by však podle něj neměly mít na ceny finálních výrobků výraznější vliv.

Firma letos investovala 35 milionů korun do nové linky na výrobu šťáv v obalech Tetra Pak o objemu 250 mililitrů. Obaly doplněné o brčko díky ní mají jiný tvar než dříve, zákazníkům to umožňuje jejich lepší uchopení. "V příštím roce chystáme investice do nových bezpečnostních prvků na linkách a lepšího uskladnění jablek," řekl Slanicay.

Linea Nivnice patří k největším českým výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Tradici má firma i v produkci lihovin. Loni měla tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží zhruba 936,8 milionu korun a vykázala zisk 56 milionů korun. V letošním roce očekává firma výrazné zlepšení hospodářského výsledku. Společnost má přes 270 zaměstnanců, na trh dodává více než 300 druhů výrobků.

Viktor Chrást 


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 18:07