Agris.cz - agrární portál

Zemědělské společnosti Navos klesly tržby na 4,85 miliardy korun

27. 10. 2019 | ČTK

Společnosti Navos z Kroměříže loni meziročně klesly tržby za prodej zboží, výrobků a služeb o 448,6 milionu korun. Firma zabývající se nákupem, skladováním a prodejem obilovin, olejnin, luštěnin, osiv a hnojiv utržila zhruba 4,85 miliardy korun a vykázala zisk přesahující 32,3 milionu korun. V roce 2017 zaznamenala společnost, která patří do holdingu Agrofert, zisk více než 95,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

"Dosažené hospodářské výsledky v roce 2018 lze považovat za velmi nízké z důvodu sucha v letech 2017 až 2018, které zasáhlo oblast obchodního zájmu," uvedli ve výroční zprávě místopředseda představenstva podniku Petr Foukal a člen představenstva Milan Foltýn. Kvůli počasí se podle nich snížil objem tržeb jak za prodej zboží, tak i za služby, především za sušení a čištění rostlinných komodit.

Navos loni v průměru zaměstnával 384 lidí, o devět méně než v roce 2017. Na jejich mzdy firma vynaložila necelých 159 milionů korun. Pro letošek společnost neočekávala žádné výraznější změny ve svém fungování. Z hlediska dlouhodobého vývoje si však stanovila snahu o posilování obchodního a ekonomického růstu. Mezi další cíle firmy patří udržení kvality a jakosti nebo zvýšení všeobecného povědomí o činnosti společnosti a jejích výrobcích a službách.

Navos vznikl v roce 1994, navazuje však na více než stoletou tradici služeb v zemědělské prvovýrobě v Kroměříži. Zaměřuje se především na obchodování s rostlinnými komoditami, jako jsou potravinářská pšenice a žito pro mlýny, obilí a kukuřice pro výrobu krmných směsí a řepka olejná na výrobu metylesteru a řepkového oleje. Základní kapitál firmy přesahuje 395 milionů korun.

Pod firmu spadá zhruba dvacítka dceřiných společností, převážně na Moravě, které se zabývají především zemědělskou výrobou. Stoprocentním vlastníkem Navosu je koncern Agrofert, jehož majitelem byl ještě na začátku předloňského roku současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v únoru 2017 své akcie do svěřenských fondů.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 23:00