Agris.cz - agrární portál

Nový evropský komisař pro zemědělství je nadějí pro malé farmy

29. 10. 2019 | ASZ

Nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová začne vykonávat svou funkci od 1. listopadu 2019 spolu s 28 komisaři pro jednotlivé politiky EU. Pro evropské zemědělce je zásadní a nejdůležitější, kdo bude jednat a rozhodovat o podobě nové Společné zemědělské politiky EU. 

Obsazení této funkce bylo do poslední chvíle velmi nejisté, nakonec tento post obhájil Polák Janusz Wojciechowski (64). Budoucí komisař pro zemědělství patří k polské pravicové konzervativní vládní straně Právo a spravedlnost, v Evropském parlamentu je zvolen za Stranu evropských konzervativců a reformistů. Ta je součástí frakce Evropského parlamentu Evropští konzervativci a reformisté (ECR). Než se stal členem Evropského parlamentu (v roce 2004), byl soudcem. Nyní je již jasné, že se novým komisařem pro zemědělství stane, což by pro náš stát měla být dobrá zpráva. Hlasováním však neprošel vůbec hladce, při prvním grilování to vypadalo, že bude zamítnut, ale dostal ještě jednu šanci a tu využil dokonale. Ve svém druhém vystoupení již mluvil konkrétněji a přesvědčivěji.

V proslovu zdůraznil své priority:

1) podpora malých a středních zemědělců;

2) redukce byrokracie; 

3) narovnání výše plateb mezi jednotlivými členskými státy; 

4) podpora ekologických prvků v zemědělství.

Janusz Wojciechowski zdůraznil ve svém projevu i ochranu životního prostředí, zároveň však v případě klimatu dodával, že je potřeba zohlednit náklady, které s těmito opatřeními budou zemědělci mít. Což je často v současné celoevropské, mnohdy emočně vypjaté diskuzi o změnách klimatu celkem racionální přístup.

V současné době má Česká republika jedinečnou příležitost nastartovat postupnou změnu zemědělské politiky tak, abychom již nebyli první v Evropě, co se průměrné velikosti farmy týče. S průměrem více než 130 hektarů na zemědělský podnik totiž držíme jasné prvenství, druhá co do velikosti je Velká Británie s 90 hektary na farmu. Přitom podle dat Eurostatu byla v roce 2016 průměrná velikost farmy v EU necelých 16 hektarů. V České republice v současnosti hospodaří 28 tisíc zemědělských podniků, z nichž více než 26 tisíc jsou malé a střední farmy. Ty si ovšem mezi sebou rozdělí pouhých 31 % dotací, což je zcela zřejmý nepoměr.

 A právě nová SZP je šancí na změnu. Komise v minulém roce představila svůj návrh a ten byl letos na jaře v Evropském parlamentu projednán nejen v zemědělském výboru (ComAGRI), ale vůbec poprvé také ve výboru pro životní prostředí (ComEnv). Tyto výbory k návrhu schválili celou řadu pozměňovacích návrhů. A poté se konaly volby do Evropského parlamentu, ustanovovaly se jeho nové výbory a právě nyní se sestavuje nová Evropská komise. Nová SZP vejde v platnost nejspíše až od roku 2022, nebo dokonce až od roku 2023. Po tuto dobu budou platit tzv. přechodná opatření spočívající na principech stávající SZP.

Nová reforma počítá v návrhu s těmito prioritami:

1) ochrana životního prostředí;

2) podpora malých zemědělců; 

3) podpora mladých zemědělců a generační obměn;  

4) důraz na kvalitní potraviny, snižování obsahu chemických látek v potravinách a na welfare zvířat.

Komisaři pocházejí z jednotlivých členských států, kterými jsou do své funkce navrhováni. Jsou zcela nezávislí - nesmějí přijímat instrukce od země, ze které pocházejí, ani od jakéhokoliv jiného státu a jsou povinni prosazovat výhradně zájmy unie. Komise má rovněž sedm místopředsedů.

Česká republika je zastoupena v EK Věrou Jourovou (55), která je místopředsedkyní EK a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Bude se zabývat ochranou svobody tisku a projevu a dezinformacemi. Místopředsedou bude také Slovák Maroš Šefčovič (53) - komisař pro interinstitucionální vztahy a prognostiku. Nynější komisař pro zemědělství, Ir Phil Hogan (59), bude od listopadu komisařem pro obchod. Bude tak mít na starosti i budoucí dohodu o volném obchodu s Londýnem, a to jakmile bude dokončen Brexit.

Dosud vůbec nejmladším komisařem EK je Virginijus Sinkevičius (28) z Litvy, který bude zastávat pozici komisaře pro životní prostředí a oceány. Je také považován za zelenou vlajkovou loď nové Evropské komise.

Radka Švecová, hlavní kancelář ASZ ČR


Zdroj: ASZ, 29. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:43