Agris.cz - agrární portál

Lihovar Kleiner se přestěhoval do palírny v centru Prostějova

31. 10. 2019 | ČTK

Výrobce prémiových pálenek Distillery Kleiner přestěhoval svou výrobu z okrajové části Prostějova do Palírny U Zeleného stromu v centru města. Palírna U Zeleného stromu získala předloni v rodinném ovocném lihovaru Kleiner stoprocentní podíl a ve svém areálu pro něj vybudovala zázemí. Jeho součástí je expozice pro veřejnost, ve které lidé mohou nahlédnout do tajů výrobního procesu pálenek i jejich bohaté historie. ČTK to dnes řekl zakladatel ovocného lihovaru Jan Kleiner, který nyní dohlíží na výrobu pálenek.

"V nových výrobních prostorech se můžeme ještě více zaměřit na zdokonalování jednotlivých procesů výroby, které jsou základem kvality našich ušlechtilých pálenek. Jejich nedílnou součástí je rovněž větší možnost kultivace v různorodých sudech z celého světa, které byly zajímavé původním obsahem," komentoval stěhování Kleiner.

Firmu Distillery Kleiner na okraji Prostějova založili v roce 2002 manželé Jan a Růžena Kleinerovi. Palírna U Zeleného stromu po odkupu stoprocentního podílu vytváří pro značku Kleiner zázemí v obchodu a exportu, zatímco zakladatelé se soustředí na výrobu a vývoj nových produktů.

Opravená expoziční místnost Palírny U Zeleného stromu, kam se výroba Distillery Kleiner z nedalekého Zešova přesunula, je rozdělena na tři části. V jedné místnosti je destilační kolona, v druhé sudy a kameninové nádoby na zrání pálenek a ve třetí interaktivní výstava zaměřená na historii pálení ovocných destilátů. Návštěvníci mají k dispozici také degustační sál.

Distillery Kleiner ročně vyrobí několik tisíc lahví s prémiovými pálenkami hlavně ze švestek, višní či špendlíků, což je jeden z druhů slivoní. Část prémiových destilátů zraje ve voňavých dřevěných sudech po brandy či koňaku světoznámých značek. Pálenka díky tomu po několika letech získá originální chuť a vůni.

Palírna U Zeleného stromu loni zvýšila tržby bez započtení DPH a spotřební daně meziročně o 4,4 procenta na 550 milionů korun. Export se na loňském prodeji lihovin z produkce prostějovské firmy podílel zhruba 12 procenty. Palírna U Zeleného stromy vyváží lihoviny do 20 zemí. Hlavním exportním teritoriem je Slovensko.

Firma Palírna U Zeleného stromu vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce likérky činí zhruba 100.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než sto produktů. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova, kde už pět století funguje Palírna U Zeleného stromu.

Petr Běhal


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:01