Agris.cz - agrární portál

Veterinární ředitelka: Na venkovní výběhy není dost prostoru

1. 11. 2019 | ČTK

Na přechod z klecového chovu slepic do venkovních výběhů nemají nyní chovatelé dostatek prostoru. Dnes to na konferenci o klecových chovech řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy Milada Dubská. Místo modernizace stávajících provozů by je bylo třeba budovat na zelené louce. Proti klecím by při udržení stávajících počtů nosnic byla potřeba dvěstěkrát větší plochy, což by mimo jiné znamenalo další zábor zemědělské půdy, dodala.

Pokud by přišel zákaz klecových chovů, za který bojují aktivistické organizace, nesměl by podle ní být jenom v ČR, ale v celé Evropské unii, a dovozci vajec by navíc museli dodržovat stejné podmínky jako evropští výrobci. Jinak by se do ČR dovážela hůře kontrolovaná levná vejce z Polska nebo mimoevropských zemí.

Tlak ze strany řetězců na cenu je podle Dubské vidět i v současnosti, kdy výrobci prodávají do řetězců vejce za 1,45 koruny až 1,5 koruny za kus, přičemž jsou tak několik desítek haléřů pod výrobními náklady. "Ideální by bylo, aby měly naše supermarkety zákaz výkupu za podnákladové ceny, ale to už je na další diskusi," dodala ředitelka.

Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek se dnes klecových chovů nosnic zastal. Naopak lepší životní podmínky v chovech podpořila zástupkyně společnosti Compassion in World Farming v ČR Romana Šonková, která zmínila plánované zákazy klecových chovů v Německu a Rakousku. Zvířatům v klecových chovech je podle ní znemožněný důležitý pohyb. Tato organizace v EU získala 1,6 milionu podpisů pod iniciativu Konec doby klecové, kterou bojuje za rušení klecových chovů nejenom slepic.

Už v současnosti se můžou spotřebitelé dozvědět, z jakého chovu vejce pochází. Na skořápce každého vejce musí být kódované informace, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.


Zdroj: ČTK, 1. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:00