Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR letos opravily tři nádrže v Moravskoslezském kraji

5. 11. 2019 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky letos v Moravskoslezském kraji za 13,4 milionu korun (bez DPH) opravil tři vodní nádrže - Artmanov-horní v Třemešné na Bruntálsku, Čerťák v Novém Jičíně a Sedlinku v Opavě. Rekonstrukce dalších tří nádrží za 13,9 milionu korun se právě dokončují. ČTK to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

"Při obnově vodní nádrže Artmanov-horní jsme zbudovali nový požerák a bezpečnostní přeliv. Narušené části původní hráze se odtěžily, hráz je dosypaná zeminou. Na návodní straně ji zpevnilo kamenivo opřené o patku z lomového kamene. Korunu a vzdušnou stranu hráze pokryl humus a tráva," uvedl vedoucí správy toků Lesů ČR pro povodí Odry Miroslav Kahánek.

Podnik také stabilizoval narušené břehy koryta Armanovského potoka, který je jedním ze dvou přítoků do nádrže, jež je už opět napuštěná. Na zatopené ploše 0,4 hektaru se při maximální hladině vejde do nádrže až 5290 metrů krychlových vody.

Nádrž Čerťák v novojičínské části Kojetín se v létě hojně využívá ke koupání. Lesy ČR tam opravily bezpečnostní přeliv, skluz, vývar a další funkční části. "Odtěžili jsme tam 5451 metrů krychlových sedimentu," uvedl Kahánek.

Ze Sedlinky podnik v letech 2017 a 2018 vybral přibližně 50.000 metrů krychlových usazenin. Kvůli většímu zadržování vody tam vodohospodáři nechali upravit přelivné hrany a letos rekonstruovali požerák, tedy zařízení, které udržuje hladinu na potřebné úrovni a slouží k vypouštění nádrže. "Šlo nám hlavně o protipovodňovou ochranu obyvatel, objektů a infrastruktury v obcích pod nádrží," uvedl Kahánek.

Do konce roku Lesy ČR dokončí na Opavsku obnovu nádrží Kajlovec v Hradci nad Moravicí a Bílčické a vodní nádrže U Kostela na pravostranných přítocích do vodního díla Kružberk. Všechny stavby spolufinancovalo ministerstvo zemědělství.


Zdroj: ČTK, 5. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:44