Agris.cz - agrární portál

Provozovateli jatek v Holešově loni klesly tržby na 528,6 mil. Kč

5. 11. 2019 | ČTK

Provozovateli jatek v Holešově na Kroměřížsku, společnosti Jacom, loni meziročně klesly tržby z prodeje výrobků služeb a zboží o 45,9 milionu korun na 528,6 milionu korun. Firma zaznamenala zisk přesahující 9,8 milionu korun. Předloni skončila ve ztrátě 20,1 milionu korun, která byla způsobena tvorbou daňově účinné opravné položky. Vyplývá to z výroční zprávy podniku zveřejněné ve Sbírce listin.

Firma loni porazila o sedm procent více hovězího dobytka a o devět procent méně prasat než v roce 2017. Kvůli poklesu porážky vepřového klesly tržby, uvedl management společnosti ve výroční zprávě.

Za poklesem objednávek vepřového ze strany velkých odběratelů v posledních letech podle něj stojí dovoz levnějšího masa ze zahraničí. Společnost deklaruje, že nakupuje pouze dobytek z českých chovů. "Na snížení tržeb má vliv i dlouhodobý trend v poklesu výkupních cen hovězích kůží na světovém trhu," uvedlo vedení podniku.

Vedle porážky dobytka se Jacom věnuje také přepravě jatečných zvířat, bourání masa a jeho rozvozu nebo velkoobchodu s masem. Firma působí především v tuzemsku, obchoduje však i v Rakousku nebo na Slovensku. Loni investovala do obnovy vozového parku, když koupila dva nákladní automobily, jeden pracovní stroj a osm osobních automobilů.

Na konci loňského roku společnost zaměstnávala 106 lidí, tedy o pět méně než k 31. prosinci 2017. Pro letošní rok plánovala udržet nynější počet zaměstnanců a dodavatelů a získat nové odběratele vepřového masa. Odhadované tržby firmy pro letošní rok činí 520 milionů korun.

Společnost Jacom vznikla v roce 1991. Vlastníkem firmy je Karel Augustin z Kroměříže, její základní kapitál činí 8,5 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 5. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:42