Agris.cz - agrární portál

Ochránci přírody a děti zasadí v Poodří přes 300 stromů

7. 11. 2019 | ČTK

Žáci základních škol a dobrovolníci ve spolupráci s organizací Arnika a Českým svazem ochránců přírody Studénka vysadí během podzimu v Poodří přes 300 stromů. Půjde o duby a původní odrůdy hrušní, které budou jednak přinášet ovoce, ale navíc pomohou návratu vzácných druhů živočichů, především chráněného brouka páchníka. ČTK to dnes sdělil mluvčí Arniky Jiří Káňa.

O víkendu 9. a 10. listopadu zasadí dobrovolníci 260 hrušní a dubů do okrajů budoucího lesa poblíž Kunína na Novojičínsku. Ve středu 13. listopadu ochránci přírody se žáky základní školy ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku vysadí stromořadí hrušní podél polní cesty.

"Pouze vysadit stromy nestačí. Zejména v prvních letech je potřeba sazenice zalévat, s čímž nám pomáhají místní radnice a dobrovolní hasiči. Sami také vyměňujeme poškozené kotvení a ochranu proti okusu nebo vyměňujeme sazenice, které se neujaly," uvedla Marcela Klemensová z Arniky.

Výsadba hrušní je součástí pětiletého projektu na záchranu ohroženého brouka páchníka hnědého, který žije v dutinách stromů. Projekt v Poodří začal před rokem, do roku 2023 tam ochranáři vysadí více než 1500 stromů. Kromě hrušní a dubů půjde také o černé topoly a lípy. Sázet se po dohodě s majiteli bude i na soukromých pozemcích.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:16