Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 7.11. 2019

8. 11. 2019 | Agris

EU a Čína se dohodly na ochraně stovky místních produktů

Evropská unie se s Čínou dohodla na ochraně stovky potravinářských a zemědělských produktů typických pro jednotlivé země. Informovala o tom dnes Evropská komise. Mezi geograficky chráněnými názvy budou například parmská šunka, irská whiskey či řecký sýr feta. Z Česka se na seznam dostaly českobudějovické pivo a žatecký chmel.

Na jižní Moravě pokračuje letos růst výroby vepřového

Po předchozím mnohaletém propadu pokračuje letos na jižní Moravě meziroční růst výroby vepřového masa. Zatímco loni se ho vyrobilo za tři čtvrtletí 20.570 tun, letos už to bylo 20.909 tun, uvedl Český statistický úřad. V prvním čtvrtletí pokles ještě pokračoval, obrat nastal od druhého čtvrtletí.

Obilnice Evropy míří na trh. Ukrajina chystá obchodování s lány o rozloze pětinásobku Česka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal vládě úkol zrušit moratorium na prodej zemědělské půdy. Doporučují to i mezinárodní ekonomické instituce, podle nichž taková změna zvedne HDP o jedno až dvě procenta. Část Ukrajinců však proti plánu protestuje. Bojí se, že zahraniční kapitál je připraví o živobytí, nebo že jim vysoce kvalitní ornici odvezou cizinci.

Ochránci přírody a děti zasadí v Poodří přes 300 stromů

Žáci základních škol a dobrovolníci ve spolupráci s organizací Arnika a Českým svazem ochránců přírody Studénka vysadí během podzimu v Poodří přes 300 stromů. Půjde o duby a původní odrůdy hrušní, které budou jednak přinášet ovoce, ale navíc pomohou návratu vzácných druhů živočichů, především chráněného brouka páchníka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 8. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:21