Agris.cz - agrární portál

ZETOR má silné postavení i v zámoří. V Severní Americe se využívá na farmách i při práci na silnici

8. 11. 2019 | Zetor

České traktory ZETOR využívají zemědělci po celém světě. Od 80. let si drží silné postavení také v Severní Americe, kde se rozšiřují do stále většího množství států. Zatím posledním z odškrtnutých polí na mapě je Texas.

Prvopočátky působení ZETORU na severoamerickém kontinentu spadají do konce 60. let. Před uvedením traktorů ze zahraničí muselo totiž dojít k otestování jejich kvality na některém z renomovaných pracovišť. V tomto případě se jednalo o zkušebnu na americké University of Nebraska v Lincolnu.

Další stopu zanechaly české traktory v Severní Americe, konkrétně v Kanadě, ve druhé polovině 70. let a ve větším rozsahu na počátku let 80. Společnost Motokov Canada Inc. v Torontu se stala výhradním dovozcem těchto traktorů s ročním prodejem kolem 500 kusů.

Ve Spojených státech amerických má ZETOR stabilní základnu od roku 1983. S prodejem zde začala společnost American Jawa Ptd. ve městě Plainview ve státě New York. Hned v prvním roce se zde prodalo tři tisíce traktorů a obchodní síť se rozšířila na 50 dealerů. Za téměř čtyřicetileté působení se zde prodalo více než 27 tisíc traktorů ZETOR.

Hlavně farmy a komunální služby

V současné době zastupuje ZETOR v Severní Americe dceřiná společnost ZETOR NORTH AMERICA, Inc. Na tamějším trhu jsou k dispozici modelové řady MAJOR, PROXIMA a FORTERRA o výkonech od 45 do 150 koní. Díky široké síti dealerů se traktory snáze dostávají přímo ke koncovým zákazníkům v jednotlivých zemích. Naposledy navázala společnost spolupráci letos v červenci s dealerem v Texasu.

Zákazníky v Severní Americe si traktory ZETOR získaly zejména díky nízkým provozním nákladům, spolehlivosti strojů, dlouhé živostnosti a jednoduchému ovládání. Využívají se tu zejména v chovatelství, mlékárenství a při údržbě silnic.

Blízko k zákazníkům

ZETOR si prostřednictvím dceřiné společnosti nenechává ujít příležitosti, jak být blízko koncovému zákazníkovi. Už patnáct let se proto účastní únorového veletrhu National Farm Machinery Show v Louisville v Kentucky, který patří k největším veletrhům s agrární technikou v USA s každoroční účastí více než 300 tisíc návštěvníků. Letos se zde představil MAJOR HS 80 v novém designu. Nenechává si však ujít ani menší akce, jako například Labour Day v Jacksonvillu na Floridě připomínajícím náročnost práce farmářů v USA a Kanadě.

Působení českého zemědělského segmentu podporuje v Severní Americe také česká ambasáda. V loňském roce uspořádala ve městě Washington České farmářské dny s cílem pomoci českým firmám s propagací a navázání spolupráce s potenciálními obchodními partnery.

O společnosti ZETOR TRACTORS a.s.

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. je výrobcem traktorů ZETOR. Vlastníkem společnosti je od roku 2002 slovenská společnost HTC INVESTMENTS a.s. Výrobní kapacita je soustředěna v Brně-Líšni a v současnosti společnost zaměstnává 464 lidí. Dalších 83 zaměstnanců pracuje v šesti zahraničních pobočkách (afilacích). Konkrétně je ZETOR zastoupen ve Velké Británii, ve Francii, v Německu, v Polsku, v USA a v Indii. Z celkové produkce jde 87 % na export. Vedle ČR a SK patří mezi tradiční trhy Polsko, Litva, Irsko, Německo, Velká Británie, Francie, USA anebo Bulharsko.

Podrobnější informace o značce ZETOR a jejích produktech naleznete na:

http://www.zetor.cz

https://www.zetornewshape.com/cs/

Kontakt pro další informace:

Dana Favaro, AMI Communications; dana.favaro@amic.cz


Zdroj: Zetor, 8. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:11