Agris.cz - agrární portál

Veterináři: Od září se z Polska dovezly 3 tuny masa se salmonelou

14. 11. 2019 | ČTK

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Veterináři vypsali u tří příjemců nová mimořádná individuální veterinární opatření, podle nichž musí být u těchto firem před uvedením masa provedena kontrola na salmonelu. Nová opatření se týkají společností Maso uzeniny Písek, mrazírenský sklad Tosun a LM Maso.

Do skladu firmy Tosun v Turnově podle televize Prima doputovalo více než 1600 kilogramů masa. Zástupkyně firmy televizi řekla, že se jednalo o jednu dodávku, která už je zlikvidovaná. Ve firmě Maso uzeniny Písek bylo 720 kilogramů masa se salmonelou. "Koupili jsme maso, které bylo deklarované jako bezzávadné. Ukončili jsme s dodavatelem spolupráci," řekl Primě zástupce firmy Čestmír Motejzík. Společnost LM Maso se nevyjádřila.

"Od 18. dubna 2019 byla doposud opatření uplatněna vůči 34 subjektům. Z toho 28 mimořádných opatření bylo k dnešnímu dni již zrušeno, neboť dotyčný doložil příslušné krajské veterinární správě, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny," uvedl Vorlíček.

Veterináři informovali o těchto zásilkách zhruba po měsíci od poloviny dubna, do té doby zveřejňovali jednotlivé případy, nyní vzhledem ke zlepšení situace vydali zprávu až po dvou a půl měsících. V dubnu se domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:11