Agris.cz - agrární portál

Do Hamburku přijeli protestovat zemědělci s 3500 traktory

15. 11. 2019 | ČTK

Kolem 3500 traktorů se zapojilo v Hamburku do protestu zemědělců z celého severního Německa proti novým nařízením v oblasti ekologie. Zástupci demonstrujících při této příležitosti předali rezoluci nespokojených rolníků ministrům životního prostředí spolkových zemí, kteří v hanzovním městě právě zasedali.

Dokument vypracovaný podle agentury DPA akčním sdružením rolníků, pastýřů a lovců vyzývá politiky, aby se při ochraně přírody a životního prostředí "spíš soustředili na spolupráci a dobrovolnost než na nové zákazy a konfrontace".

Rolníci a chovatelé dobytka zejména kritizují předpisy, které se týkají ochrany spodních vod, používání odpuzovačů hmyzu a prostředků k hubení plevelů, jako je glyfosát, a řešení problémů s vlky.

Rolníci tvrdí, že jejich existence je vážně ohrožena. "Jestliže nebudeme moci používat herbicidy k hubení plevelu, pak přijdeme o 40 až 50 procent úrody," citovala DPA farmářku Anne Meyerovou z Meklenburska-Předního Pomořanska.

Několik účastníků ministerské schůzky se s protestujícími setkalo a dalo najevo nesouhlas. Někteří mimo jiné poukázali na to, že "zemědělství je používáním pesticidů a močůvky částečně odpovědné za ubývání hmyzu, za pokles biodiverzity a za vysoký obsah dusíku a fosfátu ve vodě".


Zdroj: ČTK, 15. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:01