Agris.cz - agrární portál

Výrobce substrátů Agro CS Č. Skalice zopakoval tržby 1,7 mld. Kč

18. 11. 2019 | ČTK

Společnost Agro CS z České Skalice u Náchoda, která je předním českým výrobcem zahradních substrátů a hnojiv, loni zopakovala tržby roku 2017 ve výši 1,7 miliardy korun. Zisk firmě klesl na 111 milionů korun z předloňských 119 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy společnosti. Substráty, hnojiva, mulče, travní osiva či přípravky na ochranu rostlin společnost dodává v ČR do všech významných obchodních řetězců a zahradních center. Část produkce vyváží.

Hlavní zahradní divize společnosti loni vykázala růst tržeb o 11 procent na 1,05 miliardy korun. "Po studeném březnu a relativně nízkých prodejích jsme v dubnu zaznamenali rekordní čísla. Celkově sezona dopadla velmi dobře a přinesla navýšení prodeje všech skupin výrobků a zboží," uvedlo vedení firmy. Loni divize pořídila automatickou výrobnu hnojiv, která balení výrobků zrychlila až na trojnásobek.

Produkty zahradní divize Agro CS začalo dodávat také do Španělska, Itálie a Belgie. "Dále došlo k upevnění vztahů s obchodními partnery v Německu, Rakousku, Francii a Turecku," uvedla firma. Celkový export firmy s asi 250 zaměstnanci loni dosáhl 216 milionů korun a zajistil tak 13 procent tržeb.

Na rozdíl od růstu zahradní divize společnost vykázala další pokles v divizi agroslužby, která dodává hnojiva zemědělcům. Tržby v agroslužbách loni klesly o čtvrtinu na 330 milionů korun. "Je to způsobené dlouhotrvajícím nepříznivým vývojem cen na trhu s hnojivy," uvedlo vedení firmy. Negativně se projevilo i loňské sucho, kdy zemědělci v očekávání nízkých výnosů a snaze ušetřit již nedělali poslední aplikaci hnojiv.

Agro CS má i strojírenskou divizi, která vyrábí například dopravníky sypkých hmot. Loni měla tržby přes 207 milionů korun. Čtvrtá hlavní divize bioenergie, v níž firma provozuje bioplynovou stanici a kompostárnu, měla loni výnosy 55 milionů korun.

Firma Agro CS, která vznikla v roce 1992 na základech bývalého Agropodniku Česká Skalice, působí i v zahraničí. Od roku 2015 vlastní rašeliniště a výrobní závod v Bělorusku. Je tím plně soběstačná v potřebě rašeliny, která je základní surovinou pro výrobu substrátů. Společnosti na těžbu rašeliny má Agro CS i v Litvě.

Kromě Běloruska a Litvy má Agro CS dceřiné společnosti v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. V ČR Agro CS ovládá například společnosti ABEX Substráty, Agropodnik Orlice, Nahořanská, Agroprovodov a Agronova CS. Včetně dceřiných společností ve skupině Agro CS pracuje přes 700 lidí.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 14:23