Agris.cz - agrární portál

Viamilk a Morava se mohou spojit, společně vykupují pětinu mléka

20. 11. 2019 | ČTK

Odbytová družstva Viamilk CZ z Hradce Králové a Morava z Vyškova se mohou spojit. Jejich fúzi povolil ve dvoufázovém správním řízení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval v tiskové zprávě. Podle ředitele Viamilku Pavla Lhotáky budou obě firmy po spojení vykupovat pětinu mléka vyprodukovaného v Česku. Součet tržeb obou družstev za rok 2017 činil téměř pět miliard korun.

"Po zhodnocení všech skutečností a s ohledem na výsledky vlastního šetření dospěl Úřad k závěru, že předmětné spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto rozhodl o povolení posuzovaného spojení soutěžitelů," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí již podle něj nabylo právní moci.

Viamilk sdružuje producenty syrového mléka a také jatečných zvířat z Královéhradeckého a Pardubického kraje. "Usilujeme o co nejlepší výkupní realizační ceny na trhu. Jsme největší odbytovou organizací vlastněnou zemědělskými podniky ve východních Čechách bojující za ekonomickou prosperitu zemědělských podniků," uvádí Viamilk na svém webu. Družstvo Morava sdružuje podniky především z jižní Moravy, Vysočiny a části východních Čech.

Podle výroční zprávy činil v roce 2017 obrat Viamilku 2,25 miliardy korun, zobchodoval 192 milionů litrů mléka. Zisk činil téměř 13 milionů korun. Morava měla v roce 2017 tržby za prodej zboží 2,57 miliardy korun a zisk činil 3,5 milionu korun.

Podle dokumentu Státního zemědělského intervenčního fondu existovalo v Česku loni v květnu 19 odbytových družstev.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:52