Agris.cz - agrární portál

Moravští vinaři získali šest titulů šampiona na soutěži v USA

20. 11. 2019 | ČTK

Čtyři moravská vinařství získala titul šampiona v šesti kategoriích soutěže San Francisco International Wine and Spirit Competition. Podle pořadatelů se to dosud žádné zemi, s výjimkou pořádajících Spojených státu, nepodařilo. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vín z Česka finančně podpořil.

Česká republika měla v soutěži, kde se každoročně porovnává přibližně 4000 vín z celého světa, 157 zástupců. Kromě titulů šampiona získali vinaři i 83 medailí, z toho osm velkých zlatých, 20 zlatých a 55 stříbrných.

"Byla to neskutečná práce propasírovat takové množství vína rok od roku složitější americkou byrokracií a administrativou. Stálo to spoustu energie, času i peněz za stále dražší administrativní poplatky, cla a povolení. Ale výsledek stál za to," uvedl Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu Sommelier, který účast vinařů na soutěži organizačně zajišťoval.

Na soutěži bodovalo vinařství Agropol Mikulov, které získalo titul šampiona a cenu za nejlepší polosladký Ryzlink a nejlepší Pinot Blanc. B/V vinařství získalo dva tituly šampiona pro jedno víno, kterým byl Müller Thurgau 2018 pozdní sběr a vyhrál v kategorii suchých vín ostatních bílých odrůd i v celkové kategorii ostatních bílých odrůd. Marek Líbal získal titul šampiona za Ryzlink rýnský 2017 a Vinselekt Michlovský má šampiona v kategorii nejlepší červené pozdní sběr za Agni 2007.

Vinařský fond uvedl, že podle zakladatele, majitele a ředitele soutěže Anthonyho Diase Blue za 39 let konání žádná země tolik titulů šampiona naráz nezískala, s výjimkou pořádajících Spojených států. V loňském roce získali vinaři z Česka v San Francisku dva tituly šampiona a tři velké zlaté medaile.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:22