Agris.cz - agrární portál

Táborské firmě LeGracie rostou prodeje ovocných tyčinek

20. 11. 2019 | ČTK

Táborské rodinné potravinářské firmě LeGracie rostou prodeje ovocných raw a proteinových tyčinek. Letos jich prodá zhruba milion, meziročně o 60 procent víc. Společnost se chce zaměřit na export a víc proniknout do malých obchodů. Dodává pro víc než 2000 školních jídelen. Výrobky má v téměř 3000 obchodech po ČR a v 500 na Slovensku. Letos čeká obrat 32 milionů Kč, meziročně o 70 procent vyšší. ČTK to řekli majitelé firmy LeGracie Simona Hošnová a Pavel Hrádek.

Le Gracie se 35 zaměstnanci vyrábí kaše, sušenky, müsli, tyčinky, polévky, hlavní jídla i bezlepkové pokrmy. Tyčinky vyrábí dva roky. V ovocných tyčinkách je až 70 procent ovoce. "Jsou bezlepkové a složené jen ze tří až čtyř kvalitních surovin bez chemie. Zásadní složkou je ovoce, žádné přidané cukry," řekla Hošnová, zakladatelka LeGracie a autorka receptur. Z proteinů využívá firma i syrovátkový, z 98 procent vstřebatelný, jejž dováží z Německa.

Firma nakupuje asi 200 komodit, nabízí 150 výrobků. Chce zacílit i na export, do Německa, Itálie. Řecka či na Maltu. Za tři roky by se měl vývoz na obratu podílet ze 30 procent. Nyní jsou pro společnost hlavními partnery řetězce Tesco, Globus, Terno, Teta či Rossmann, v roce 2020 chce víc proniknout do malých obchodů. Klíčovými zákazníky jsou podle Hrádka lidé od 18 do 34 let. Letos čeká LeGracie zisk po zdanění čtyři až pět milionů Kč, v roce 2020 meziroční růst obratu až o 90 procent.

Společnost založili před 3,5 lety Hošnová s Hrádkem, kteří jsou 13 let i životní partneři a vychovávají desetiletého syna. Oba milují kvalitní jídlo, inspirovala je také úroveň gastronomie v Itálii. Hrádek dřív pracoval jako manažer i kouč, Hošnová na vrcholné pozici v bance.

"Nebyli jsme spokojeni s kvalitou potravin v Česku. Chceme změnit stravovací návyky Čechů a udělat v tom něco i pro děti," řekl Hrádek, jehož do budoucna láká výroba sýrů.

Nejdřív si nechávali potraviny v sáčcích podle svých receptů dělat na zakázku. Dodávali školním jídelnám; nápoje, polévky, kuskusy, rizota. V roce 2015 koupili první výrobní linku za čtyři miliony Kč. Dnes mají dvě velké a čtyři menší linky. Areál zabírá 2000 metrů čtverečních.

V září otevřeli v Táboře bistro, což byl sen Hošnové, která začala podnikat při mateřské dovolené. "Odjakživa mě bavilo vařit, už jako malou holku, ať už s babičkou nebo s mamkou. Jsem ve vaření spíš typ chlapa, že nesnáším recepty, vařím intuitivně, otevřu ledničku, špajz a z toho poskládám jídlo," řekla Hošnová, kterou nové recepty napadají třeba, když venčí psy. V názvech výrobků si hraje s češtinou. Kaše s meruňkou a mandlemi se jmenuje Run-ní ptáče, ovocná kolečka Koko-ski, proteinová tyčinka Pro-tebe-in.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:57