Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 19.11. 2019

20. 11. 2019 | Agris

Meruňkové marmelády: Testy ukázaly rozdíly v kvalitě, ale žádné falšování

Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala kvalitu kupovaných džemů a marmelád. Nezávislý test odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu. Ze široké nabídky si dTest posvítil na meruňkové výrobky. Ve velkých supermarketech nakoupil 18 zavařenin, u nichž zkoumal obsah ovoce, cukru a chuť.

Vláda schválila rozpočet zemědělského fondu na příští rok

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude v příštím roce hospodařit se 42,2 miliardami Kč, meziročně jde o zvýšení o 2,7 miliardy korun. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády to na dotaz ČTK uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Datlovití ptáci jsou důležití v ochraně lesa. Péče o ně se vyplatí.

Vhodnou možností při boji proti hospodářsky nežádoucím druhům živočichů může být v některých případech kromě chemické ochrany také ochrana biologická, která je nejen ekonomicky výhodná, ale také přírodě blízká. Mezi biotické regulátory lesních bezobratlých škůdců patří kromě mravenců, vos nebo drobných savců také ptáci, jako sýkory nebo brhlíci.

Rekordní úroda pšenice, kukuřice bude zřejmě méně

Listopadová zpráva WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) amerického Ministerstva zemědělství ohledně celosvětového vývoje zemědělských komodit potvrdila klesající produkci bavlny a kukuřice v USA a Mexiku. Evropa a Rusko naopak hlásí rekordní úrodu pšenice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                    


Zdroj: Agris, 20. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 03:49