Agris.cz - agrární portál

Kofola plánuje rozšířit závod v M.Hradišti,spolupracuje s městem

21. 11. 2019 | ČTK

Společnost Kofola plánuje rozšířit svůj výrobní závod v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. K tomuto účelu chce od města koupit pozemky sousedící s jejím závodem. Městští zastupitelé první žádost o prodej pozemků neschválili a dali Kofole podmínky, které musí splnit, aby jí město pozemky prodalo, řekl ČTK starosta Ondřej Lochman (Žijeme pro Hradiště).

Žádost Kofoly o prodej pozemků projednávali zastupitelé v září. "V září jsme odmítli prodej pozemků pro ten záměr, architekt města jim dal asi na tři stránky podmínky, co bychom si představovali. Oni zakreslí nový záměr a budeme to řešit znovu," řekl Lochman.

Kofola s plánem na rozšíření závodu přišla v souvislosti s požadavkem města na vybudování přístupové cesty pro kamiony do závodu přímo z hlavní silnice číslo 268, díky čemuž by se ulevilo domům v blízkosti současné příjezdové cesty.

Jednou z podmínek Mnichova Hradiště pro schválení prodeje pozemků je podle Lochmana například ponechání zeleně na 50 procentech prodaných pozemků, Kofola se tak má zavázat, že nezastaví celé nově získané území.

"Co se plánovaného rozšiřování závodu týče, upravujeme architektonickou studii dle podnětů, které vzešly z našeho setkání s představiteli města a městským architektem. Nad novou verzí bychom se rádi sešli ve stejném kruhu do konce roku 2019. Teprve poté budeme mít jasnější představu o dalším postupu," řekla ČTK mluvčí Kofoly Jana Ptačinská Jirátová. Detaily plánovaného rozšíření zatím nechtěla sdělovat, firma s vyjádřením počká až na finální studii, kterou schválí i město.

V uplynulých letech Mnichovo Hradiště řešilo stížnosti na hluk ze závodu Kofoly. Společnost loni v létě dokončila práce na odhlučnění výroby, Kofola do protihlukových opatření investovala více než 12,5 milionu korun. Podle Lochmana nyní stížnosti obyvatel na hluk nechodí, stěžují si pouze obyvatelé dvou domů v bezprostřední blízkosti závodu. "Aktuálně zpracováváme technické a projekční řešení protihlukové stěny, která zabezpečí plnění limitů hluku z kamionové dopravy s ohledem na oba zmíněné (domy) okály," řekla Jirátová.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. K výrobkům Kofoly patří například také dětské nápoje Jupík, značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. Firma má kolem 2000 zaměstnanců, z toho asi 700 v Česku. V loňském roce skupina vytvořila tržby 7,12 miliardy korun (o 2,2 procenta vyšší než v roce 2017. Provozní zisk EBIT jí stoupl o 15,3 procenta na 443,7 milionu korun a ukazatel EBITDA o 6,4 procenta na 1,01 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:54